Koninklijke Marechaussee, Marinekazerne Amsterdam


 
Kattenburgerstraat 7
Marinekazerne
Amsterdam
Norbert Wansleben
Wansleben Architekten
Dienst Vastgoed Defensie, directie Noord
Ter Steege Bouw, Rijssen
Tram 26 halte Kattenburgerstraat
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2008-2009; ARCAM POCKET 22. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2006
2008-12-01
Kantoren

Het kantoor met de honderden raampjes

Vanuit de trein valt het op en ook als je de Jan Scheaferbrug af komt fietsen zie je het al liggen. Het gebouw met de honderden raampjes, het kantoor van de Koninklijke Marechaussee. Het gebouw ligt op het streng beveiligde Marine-terrein dat wordt begrensd door de Kattenburgerstraat en het water van het Oosterdok. Aan de zuidpunt ligt het bekende Scheepvaartmuseum (Daniel Stalpaert,1656) dat momenteel gerenoveerd wordt en een glazen kapconstructie krijgt (Dok architecten, 2001). Dit vierkante gebouw van vijf lagen met een binnenhof dat doet denken aan een fort is de inspiratiebron geweest voor het nieuwe Marechausseekantoor aan de noordkant.

De ‘zwarte doos’, met letterlijk dezelfde afmetingen als het Scheepvaartmuseum, is bekleed met zwarte steentjes. Opvallend is het patroon van de 1.750 identieke raampjes, die verdiept in de gevel liggen. Hierdoor is de gebouwindeling, verdeeld over vijf lagen van buitenaf niet meer herkenbaar. De gevel heeft uitdrukkelijk de bedoeling om het personeel af te schermen. In het ontwerp is hier rekening mee gehouden door de werknemers waar mogelijk uitzicht te bieden, maar nergens van buiten te zien zijn. Op sommige punten werkt de gevel zelfs als een zwarte balk over de ogen. Langs de straatkant wordt anonimiteit gegarandeerd doordat een gang de kantoorruimten en de gevel scheiden.

Het zonlicht bepaalt in belangrijke mate de uitstraling van het gebouw. Overdag glanzen de steentjes door de zon en ’s nachts als het licht binnen aan is, is goed te zien dat de gevel voor ruim een derde uit glas bestaat. De onderste strook ramen is voorzien van extra licht om het gebouw een duidelijke plint te geven.

De hoofdentree ligt op het eerste dek en is te bereiken via een hellingbaan, die ook voor auto’s toegankelijk is. Onder het dek bevinden zich een parkeergarage, een werkplaats en een stalling voor materieel. Het binnenhof heeft dankzij het gebruik van veel glas en gekleurde, houten zonweringsluiken een opmerkelijk vrolijk en transparant karakter. (ARCAM/YK)