Kraaipan


 
Hofmeyrstraat 29
Transvaalbuurt
Amsterdam
Arjen Hoogeveen
Architectenbureau Hoogeveen
Ymere
ERA Contour
Dit gebouw was genomineerd voor de Gouden A.A.P. 2014
2013
Onderwijs, Wonen

Transformatieproject met combinatie van renovatie en nieuwbouw

Als onderdeel van een transformatieproject in de Transvaalbuurt in Amsterdam-Oost is de monumentale Kraaipanschool gerenoveerd en zijn twee nieuwe woonblokken gerealiseerd aan de Hofmeyrstraat en de Transvaalkade. Architectenbureau Hoogeveen liet zich voor het ontwerp van de nieuwbouw inspireren door de bestaande bebouwing in de wijk.

De Transvaalbuurt is vanaf 1903 gerealiseerd naar het stedenbouwkundig ontwerp van H.P. Berlage. De bebouwing toont op veel plaatsen kenmerken van de Amsterdamse School. De stedenbouwkundige structuur van de buurt is door het nieuw opgeleverde project enigszins veranderd. De doorgaande bebouwing langs de Hofmeyrstraat is in het midden doorbroken – een perfecte spiegeling met de bebouwing aan de andere zijde – waardoor er een nieuw plein is ontstaan. Hiermee vormt de achtergevel van de Kraaipanschool de nieuwe hoofdingang van het schoolgebouw.

De nieuw gerealiseerde bouwblokken, opgetrokken in lichtgele baksteen, sluiten aan op de omringende architectuur in de wijk. Zo hebben de bouwblokken dezelfde hoogtevariaties als het tegenoverliggende bouwblok aan de Hofmeyrstraat. De gevel kent meer dan honderd kozijnvarianten om de levendigheid van het aanzicht te vergroten. Voor het nieuwe buurtpleintje heeft beeldend kunstenaar Martijn Sandberg een vloerkunstwerk ontworpen, waar de tekst ‘Morgen komt alles goed’ in baksteenpatroon van bovenaf te lezen is.

Het gebied heeft een belangrijke zorgfunctie voor de buurt. In de nieuwbouwblokken zijn vijftig zogenaamde WIBO-woningen gerealiseerd: seniorenwoningen met zorgondersteuning. Verder bevindt zich er een kinderdagverblijf en zijn er vier groepswoningen voor dementerende ouderen. Op de begaande grond van de historische Kraaipanschool is een wijkservicepunt gevestigd in combinatie met enkele sociale huurwoningen.
In 2014 werd het project genomineerd voor de Amsterdamse Architectuur Prijs (GB)


Verwant

Tugelawegblokken

Aftermovie Architectenbal

Op vrijdag 13 mei vond het Architectenbal plaats in W Hotel Amsterdam, met als hoogtepunt de uitreiking van de...

NOORDERPARKBAD unanieme winnaar A.A.P. 2016

Noorderpakbad, de Architekten Cie., Branimir Medic & Pero Puljiz, 2015. Fotograaf: Luuk Kramer. Vakjury: “Duurzaam Noorderparkbad precies waar Noord...

Tandwielenfabriek

Publieksjury A’damse Architectuur Prijs 2015

Dit jaar heeft Gouden A.A.P. 2015 ook een publieksjury.

OPROEP: Amsterdamse projecten 2014

Mail aan Arcam info over Amsterdamse bouwprojecten uit 2014!

IKC Zeeburgereiland

Studioninedots

Rijksmuseum wint A.A.P. 2014

Gouden medailles voor Cruz y Ortiz arquitectos, Rijksgebouwendienst en Rijksmuseum.

Villa K01

Studioninedots

GAK De Studio

Ben Merkelbach (1963)

Kindercampus De Jordaan

Micha de Haas

Decoratelier Nationale Opera & Ballet

Brede School Het Meervoud

Marlies Rohmer

Nieuw Waterlandplein

Atelier PRO, Architecten.Cie, Hans van Heeswijk

Metrostation Kraaiennest

2012

CREA

Joost Glissenaar