La Grande Cour (zuidblok)


 
Westerdokskade/Westerdoksdijk e.o.
Westerdokseiland, IJoevers
Amsterdam
Heren 5 Architecten, Meyer en Van Schooten architecten, de Architekten Cie.
City Cour Combination VOF, Bouwfonds
SBB Smit's Bouwbedrijf
Bus 48, stop Westerdoksdijk
2005-05-01
2006-06-01
Bedrijven, Wonen
 

La Grande Cour

De nieuwbouw op het Westerdokseiland maakt deel uit van de herontwikkeling van de Zuidelijke IJoever. Het stedebouwkundig plan voor het Westerdokseiland, een voormalig dijklichaam met rangeerterrein, is gemaakt door OD 205 stedenbouw onderzoek en landschap en voorziet in negenhonderd woningen en werkruimten gebouwd in zeer hoge dichtheid. Voor het zuidelijke deel tekenden drie bureaus aan een complex van drie gebouwen met binnenhof genaamd La Grande Cour.

Bij dit complex, dat in totaal 235 woningen herbergt, is de bebouwing aan de kant van het IJ en de doorgaande weg hoger dan aan de kant van de binnenstad. Zoveel mogelijk woningen zijn aan de rand van de blokken gesitueerd, vanwaar het uitzicht over het IJ optimaal is. De meeste woningen hebben een groot balkon en ook gemeenschappelijke dakterrassen bieden uitzicht over de oude stad en over het IJ. Voor de straatgevels hebben de drie bureaus dezelfde paarsbruine steen gekozen.

Op de binnenhoven staan hogere, beeldbepalende volumes waarvan de bovenste verdiepingen als periscopen over de randbebouwing heen zijn gevouwen. De periscopen en vooral de binnenhoven verschillen. Heren 5 architecten ontwierp een langzaam oplopend, stenen hof met houten terrassen en boombakken omringd door glimmende, hemelsblauwe gevels. Op het binnenplein van de Architekten Cie. wordt het hoogteverschil met een statige trap overwonnen. De binnengevels zijn met staande, aluminium panelen afgewerkt waarbij de kozijnen zijn omkaderd door geprononceerde witte randen. In het bouwdeel van Meyer en Van Schooten Architecten loopt het dek, met daarin een volwassen boom, licht hellend op. De gevels zijn hier lichtgrijs, met op de galerijen doorvalbeveiligingen van roestvrij staal. Bij alle drie de binnenhoven is het de bedoeling dat ze in een hoogstedelijke omgeving de sfeer van een gemoedelijk buurtje uitstralen. (ARCAM/LM)