Laboratoriumgebouw UvA


 
Kruislaan 400
Amsterdam
Benthem Crouwel Architekten
Universiteit van Amsterdam
Tram 9; bus 67
Dave Wendt, 'Benthem Crouwel Architekten - Springlevend zonder praatjes', De Architect 1996-1, p.18-23; Maarten Kloos (red.), Amsterdam Architecture 1994-96, Amsterdam 1997, p.100.
1995
Onderwijs
 

Laboratorium en onderwijsruimte voor de faculteit biologie

In het ‘Science park’ wordt al jaren gewerkt aan een Europees centrum voor natuurwetenschappen. Het laboratoriumgebouw van Benthem Crouwel bevat prakticumruimtes, laboratoria en werkkamers voor eerstejaarsstudenten biologie en wetenschappelijk onderzoekers op het gebied van de moleculaire celbiologie.

Het laboratoriumgebouw is tussen twee bestaande universiteitsgebouwen geplaatst en op poten getild om de weg vrij te maken voor verkeer op het faculteitscomplex. De entree van het laboratorium reikt tot op straatniveau. De nieuwbouw is met de bestaande gebouwen verbonden door loopbruggen die ook naar toekomstige nieuwbouw doorgetrokken kunnen worden.

Het laboratoriumgebouw bestaat uit twee verdiepingen met gebruiksruimtes en een aparte derde ‘technische’ verdieping, die iets loskomt van het hoofdvolume en de installatietechniek bevat die onder meer nodig is voor het afzuigen van schadelijke dampen. De verticale technische infrastructuur is weggewerkt in een holle ‘technische’ wand, die het gebouw over de volle lengte van onder tot boven doorsnijdt. De gang op de eerste verdieping fungeert als verkeersader en vervult ook een sociale functie. De bekleding van metalen golfplaat, het gebruik van glas en de in het oog springende brandtrappen verlenen het geheel een tot de verbeelding sprekende industriĆ«le uitstraling die tegemoetkomt aan de imago-wensen van de opdrachtgever. (ARCAM/SR)