Leeuwenhoekcluster (’t Oliphantspad)


 
Swammerdamstraat, Leeuwenhoekstraat, Eerste Boerhaavestraat
Swammerdambuurt
Amsterdam
Erna van Sambeek, René van Veen, Daniël Peters
Van Sambeek & van Veen Architecten
De Principaal BV
De Principaal BV
Ursem Bouwgroep bv
Tram 16 halte Stadhouderskade / Ferdinand Bolstraat
2003-02-01
2005-02-01
Wonen

Beneden/bovenwoningen

Op de plaats van de huidige Eerste Boerhaavestraat lag in de achttiende eeuw het Oliphantspad waar zich buitenverblijven van gegoede Amsterdammers bevonden. Eind negentiende eeuw kreeg Bouwmaatschappij ‘de IJsbreker’ toestemming om in dit landelijke stukje Amsterdam huizen te bouwen.

Inmiddels zijn diverse van deze panden gerenoveerd en realiseerde Van Sambeek en Van Veen architecten op drie verschillende locaties in totaal achttien nieuwe stadswoningen die samen (in de woorden van de architecten) een kleine ‘guerrilla’ vormen om de eindnegentiende-eeuwse buurt geschikt te maken voor de toekomst. Het concept is geïnspireerd op een in deze buurt veel voorkomende typologie: een stapeling van een beneden- en een bovenwoning die beide hun voordeur aan de straat hebben.

Naast de voordeur van de benedenwoning bevindt zich een grote glazen pui, gevat in een hardstenen kader. De drie verdiepingen daarboven hebben in overeenstemming met de buurpanden elk drie hoge ramen op gelijke afstand van elkaar en de gevels worden beëindigd met een geabstraheerde kroonlijst van aluminium. Opvallend is het gebruik van paarse baksteen met metselwerk in tegelverband. De houten deuren en kozijnen, hoge ramen en natuurstenen plinten geven het geheel een statige uitstraling. (ARCAM/LM)