Lightfactory


 
Sloterkade 161-168
Amsterdam
Köther en Salman Architekten
De Principaal
Tram 1-2
Joost Ector, 'Gedomesticeerde industrialiteit', De Architect februari 2000; Marlies Buurman, Maarten Kloos (ed.), Amsterdam Architecture 1997-99, Amsterdam, 2000.
1999
Wonen
 

Woongebouw uit nieuwbouw en herbestemming

Voor een voormalig fabrieksterrein aan de Sloterkade ontwierpen Köther en Salman een complex met woningen, ondergebracht in een behouden gebleven fabrieksgebouw en een zeven verdiepingen tellend nieuw bouwblok waarvan de bovenste twee lagen doorlopen over de oude fabriek. De nieuwbouw is iets teruggelegd en tussen het oude en het nieuwe deel bevindt zich een toegangspoort die ook het achterliggende parkeerterrein ontsluit.

Er is een grote diversiteit in woningtypen, waarbij de oppervlakte uiteenloopt van vijftig tot 214 vierkante meter. Het fabrieksgebouw gaf aanleiding tot het maken van zeer ruime loftwoningen van soms vier meter hoog, geheel ongedeeld met in het midden alleen een unit met douche, toilet en keuken. In de woningen in de nieuwbouw is eenzelfde ruimtelijkheid nagestreefd met de toepassing van vides, extra verdiepingshoogte of extra diepte.

Het ontwerp van de gevels ontstond uit de noodzaak om boven het oude fabrieksgebouw een lichte constructie toe te passen. De voorgevel bestaat uit een vliesgevel van glas en aluminium. Een scherm van houten lamellen zorgt voor een sterk horizontaal karakter. Tegen de met aluminium golfplaten beklede achterzijde van het blok bevindt zich een staalconstructie met balkons. Een grote inkeping in het nieuwe blok relativeert de massa van het gebouw. De twee gebouwdelen die door de inkeping ontstaan, worden door een open stalen brug met elkaar verbonden. (ARCAM/BU)