Lina Bo Bardi: Together


De tentoonstelling Lina Bo Bardi: Together was een eerbetoon aan de nalatenschap van de Italiaans-Braziliaanse architect Lina Bo Bardi (1914-1992): bij uitstek een architect die in deze tijd nieuwe generaties bouwers, gebruikers en architecten kan inspireren.

Pragmatisch, sociaal betrokken en een architect die de mens als kern en uitgangspunt nam bij haar ontwerpen. Wars van wat zij noemde ‘architectonische acrobatiek’ heeft zij met kleine budgetten, in samenspraak met gebruikers en gebruikmakend van wat voorhanden was, projecten gerealiseerd die zich zowel in architectonische als sociale zin onderscheiden.
Bij haar overlijden genoot Bo Bardi groot aanzien onder kenners. Voor het grote publiek werd haar werk jarenlang overschaduwd door dat van meer flamboyante landgenoten zoals Oscar Niemeyer. Pas de laatste jaren zijn de kwaliteiten van haar werk herontdekt, wellicht ook omdat ze aansluiten bij de hedendaagse soberheid en sociale betrokkenheid die met de crisis zijn intrede deed.

Om een directe ervaring van Bo Bardi’s projecten te bewerkstelligen hebben de tentoonstellingsmakers een aantal situaties geënsceneerd. Bezoekers beleefden door middel van projecties hoe kinderen het SESC Pompéia gebruiken. De opstelling ‘The Glass House’ gaf een intieme impressie van de sfeer van het huis. De bezoeker waande zich in de leeskamer en kon vanuit een door Bo Bardi’s ontworpen Bowl Chair de bijzondere sfeer, het uitzicht en de subtiele lichtinval ervaren.
De objecten in de tentoonstelling werden gemaakt door Madelon Vriesendorp en door kinderen in de workshops die Vriesendorp gaf in Salvador de Bahia.

De tentoonstelling was eerder al te zien in Londen, Wenen, Bazel, Parijs en Stockholm en reist na Amsterdam door naar de Verenigde Staten.
De objecten in de tentoonstelling werden gemaakt door Madelon Vriesendorp en door kinderen in de workshops die Madelon Vriesendorp gaf in Salvador de Bahia.

Curator: Noemi Blager
Kunstenaar: Madelon Vriesendorp
Filmmaker: Tapio Snellman
Ontwerpers: Assemble
Glass House photographs: Ioana Marinescu
SPONSOR: Arper

Arper (hoofdsponsor) heeft de in 1951 door Lina Bo Bardi ontworpen Bowl Chair in in 2013 in productie genomen en in een limited edition uitgebracht.


Verwant

Lina Bo Bardi: Together

Voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling Lina Bo Bardi: Together organiseerde Arcam een rondetafelgesprek over de relevantie van de...