Hoe komt een logo tot stand?


Vanaf 7 september 2018 is Architectuurcentrum Amsterdam weer omgetoverd en siert de expositie Sluisbuurt Studies onze galerievloer en vide. Voor deze expositie hebben wij een bijzonder logo laten ontwerpen. Nieuwsgierig? We nemen je graag mee in de gedachtegang van grafisch ontwerper Bas van Vuurde.

Bas van Vuurde op zijn werkplek in Haarlem.

De Sluisbuurt is de toekomstige gemengde wijk op de kop van Zeeburgereiland. Op Zeeburgereiland wordt sinds een paar jaar flink gebouwd. In de nabije toekomst wonen hier meer dan 10.000 Amsterdammers in nieuwe buurten: de Sportheldenbuurt, de Sluisbuurt en de beide Baaibuurten.

Het driehoekige Zeeburgereiland ligt binnen de ring A10, ten oosten van de Indische Buurt en het Oostelijk Havengebied en ten westen van IJburg.

Vince de Vries, luchtfoto uit 2007. © Wikipedia

Het terrein werd begin twintigste eeuw aangeplempt met baggerslib afkomstig uit het IJ en het Oostelijk Havengebied. Gedurende de eeuw was het een afgelegen gebied dat in gebruik was als militair terrein met schietbanen en de watervliegtuigbasis Marinevliegkamp Schellingwoude. In de jaren tachtig werd de Rioolwaterzuiveringsinrichting Oost aangelegd op het voormalige militaire terrein. In 2006 is ter vervanging hiervan een nieuwe installatie in het Westelijk Havengebied in gebruik genomen.

IJburggebied rond 1916, met links het baggerdepot dat later Zeeburgereiland werd. Via Wikipedia

De driehoek geeft het gebied van Zeeburgereiland aan.

Het lettertype refereert aan de militaire historie van het gebied. Ook verwijzen de hoekige, grove letters aan de wereld van de architectuur qua schets- en ontwikkelingsfase.

Het eindresultaat! Kom kijken hoe we gebruik maken van het logo in onze expositieruimte. Wees welkom op de feestelijke opening op vrijdagmiddag 7 september vanaf 17.00 uur.