LommerRijk


 
Blauwvoetstraat, Leeuwendalersweg
Bos en Lommer
Kolenkitbuurt Zuid
Amsterdam
Mike Korth, Gus Thielens, Sander Vedder
Korth Tielens architecten, Wingender Hovenier Architecten
VOF Kolenkitbuurt Zuid (Far West, Stadgenoot)
Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V
Metro 50, stop Burgemeester de Vlugtlaan
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2011-2012; ARCAM POCKET 25. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2011-09-01
Wonen

Strokenbouw in een nieuw jasje

In het voormalige stadsdeel Bos en Lommer, om precies te zijn in de Kolenkitbuurt, staat het project LommerRijk. Het maakt deel uit van het vernieuwingstraject ‘Zuidelijk Veld’, het gebied tussen de Erasmusgracht en de Bos en Lommerweg, waarin wordt voortgeborduurd op de bestaande stedebouwkundige structuur met lange stroken.

LommerRijk bestaat uit zowel koop- als huurwoningen die zijn verdeeld over zes bouwblokken. De twee noordelijke blokken zijn ontworpen door Korth Tielens Architecten, de overige vier door Wingender Hovenier. Samen vormen ze twee langgerekte stroken die een gemeenschappelijke binnentuin met een openbaar hof omsluiten. Bij de herstructurering van de buurt ligt de nadruk op de overgang tussen gebouw en openbare ruimte. Korth Tielens hebben de overgangszone opgevat als een verblijfsruimte die zowel onderdeel van de woning als van de straat is. De ruimtes worden gemarkeerd door gemetselde penanten en plantenbakken en stevige borstweringen. Het bureau besteedde ook veel zorg aan licht- en zichtlijnen en de detaillering van de ontvangstruimten. De woningen hebben privébalkons aan de straatzijde en worden aan de binnenzijde van het blok door een galerij ontsloten. De woningen van Wingender Hovenier bevinden zich op een half verdiepte parkeergarage waardoor een verhoogde plint is ontstaan. Hier creëren trappen aan de straatkant een klassieke relatie tussen het wonen en de straat. Alle blokken zijn in lichtbruine baksteen uitgevoerd. In de blokken van Korth Tielens krijgt de monumentale baksteenarchitectuur een bijzonder speels accent door de composieten balkonplafonds met ronde uitsparingen in verschillende doorsneden. (ARCAM)