Loods 6


 
Amsterdam
Villanova
Stichting Kunstwerk Loods6
1997
1997

Bedrijfsverzamelgebouw voor creatieven

Loods 6 is begin twintigste eeuw in opdracht van de Koninklijke Nederlandse Stoombootmaatschappij (KNMS) als overslag- en douaneloods gebouwd.

In 1956 werd naar het ontwerp van scheepsarchitect Johan van Tienhoven een deel van het gebouw omgebouwd tot een passagiersterminal voor eersteklas reizigers met op de begane grond de bagagehal en op de eerste verdieping de aankomst- en vertrekzaal. Het balkon biedt een panoramisch uitzicht over het IJ. Na het vertrek van de KNSM werd het pand halverwege de jaren tachtig gekraakt door kunstenaars en is door de gemeente in de jaren negentig besloten tot herbestemming.

Door Villanova architecten is bij de verbouwing van 1997 ervoor gekozen om van een gesloten loods een transparant en toegankelijk gebouw te maken. De gevel wordt gekenmerkt door zes meter hoge puien met doorzichten op de achterliggende ruimtes. De oorspronkelijke functie is herkenbaar gehouden ondermeer door het raster van kolommen en balken zichtbaar te laten.

Het gebouw bevindt zich aan een druk verkeersplein dat als schakelpunt fungeert tussen KNSM- en Java-eiland. Om deze overgang te benadrukken is op de kop van het gebouw een serreachtige uitbouw toegevoegd. Het gebouwencomplex fungeert sinds de oplevering in 1997 als een bedrijfsverzamelgebouw voor de creatieve sector. Aan de waterkant staat een originele havenkraan die in bezit is van het Open Havenmuseum. (ARCAM/VKB)