Manifestatie Oosterdok United


Zeven weken lang staat de ontwikkeling van het Oosterdok centraal in een expositie en een programma bestaande uit ontdekkingstochten, lezingen, debatten en workshops – allemaal op locaties aan het Oosterdok.

Het Oosterdok verandert, de laatste jaren zelfs heel snel. Dit stuk stad is al lang een gemengd woon- en werkgebied, maar nu vinden steeds meer mensen, Amsterdammers en bezoekers aan de stad, hun weg naar de culturele instellingen en naar de events die er worden georganiseerd. Meer en meer bewijst dit voormalig havengebied zich als een culturele hot spot.
Hoe hoe zag het er ook alweer uit, voordat de IJtunnel of NEMO werden gebouwd maar nog mét het Postgebouw? Wat is er nog niet helemaal goed en waar liggen de kansen om het cultuurcluster nog verder te versterken?
Deze en andere vragen komen aan bod in de manifestatie OOSTERDOK UNITED die ARCAM met een reeks buren en de Dienst Ruimtelijke Ordening Gemeente Amsterdam (DRO) organiseert.

BEKIJK ONDERSTAAND OVERZICHT VAN DE ACTIVITEITEN EN DOE MEE!

EXPOSITIE
Oosterdok United
26.01.13 – 16.03.13, ARCAM

Deze expositie bestaat uit een unieke verzameling maquettes, reeksen oude en nieuwe kaarten, films en foto’s diep uit de vorige eeuw en impressies van de toekomst. Het Oosterdok door de tijd heen.

ONTDEKKINGSTOCHTEN
Ga mee op ontdekkingstocht door het Oosterdok. Op de zaterdagen 23 februari en 2 en 9 maart o.l.v. De Gebouwengids, vertrek steeds om 13.45 uur bij ARCAM. (max. 15 p.)***

Schouwen
Op 20 en 22 februari (beide 14 uur) kunnen gebruikers van het Oosterdok, actief betrokken input leveren (‘schouwen’) op de beleving van het gebied, o.l.v. planologen Jos Gadet en Koos van Zanen. (max. 15 p.)*

Oosterdok United Junior – workshops
Op 20 en 22 februari (beide 14 uur) Tegelijkertijd met het schouwen, en speciaal voor de jeugd: twee vrolijke Oosterdok United-middagen voor 8 tot 14 jarigen.**

App UAR
Doorlopend beschikbaar: de gratis app UAR (Urban Augmented Reality) met een architectuurroute Oosterdok voor smartphones.

Stromen
donderdag 28 februari, 20.00 uur, Double Tree Hilton Hotel*

Openbaar gesprek over de verkeersstromen door en langs het Oosterdok – voetgangers, fietsers, boten, OV en auto’s – en hun toekomstige routes. Wat betekent het afsluiten van het Stationsplein voor de verkeerssituatie ten oosten ervan? Hoe functioneren de Oostertoegang en de Oosterdok Parking? Wat kan worden verwacht ten aanzien van de inrichting van de openbare ruimte in relatie tot het verkeer?

Hot Spot+
donderdag 7 maart, 20.00 uur, Conservatorium Amsterdam*

Cultuurcluster Oosterdok is nog niet af. Een aantal locaties schreeuwt om invulling. Dus wat kan in de nabije toekomst worden verwacht van de plannen voor de Dijksgracht, de Kop van het Oosterdokseiland, en de inrichting van de openbare ruimte? En hoe zijn de verschillende visies, op elkaar afgestemd? Praat mee!

LEZINGEN
Kristiaan Borret & Maurits de Hoog
dinsdag 5 februari, 20.15 uur, de Brakke Grond (zie www.arcam.nl/lezingen)

Metropoolvorming, en de rol die clusters daarbij spelen, staat tevens centraal tijdens de lezingen die de Antwerpse stadsbouwmeester Kristiaan Borret en stedebouwkundige Maurits de Hoog samen geven in de Brakke Grond.

Esther Agricola en Maarten Kloos
dinsdag 12 februari, 20.15 uur, Scheepvaartmuseum*

Wie geïnteresseerd is in de letterlijke ondergrond en de mentale ondergrond van het Marine Etablissement, is van harte welkom bij een lezing op 12 februari. Dan verhalen Esther Agricola (directeur Bureau Monumenten en Archeologie) en Maarten Kloos (directeur ARCAM) respectievelijk over de monumenten en de vermoedelijk, talloze archeologische vondsten die getuigen van het scheepvaartverleden van de plek en over de ideeëngeschiedenis van het Oosterdok vanaf de de Oosterdokprijsvraag tot de meest recente studentenplannen.

SLOTBIJEENKOMST
(datum en locatie zijn gauw bekend!)

ARCAM en DRO verwachten na zeven weken vol debatten, ontdekkingstochten, lezingen en workshops (zowel publiek als besloten) veel verschillende geluiden te hebben gehoord. Geluiden die, na te zijn geïnventariseerd, als een pakket adviezen worden doorgegeven aan de Amsterdamse politiek en andere planmatig betrokkenen.

* Toegang gratis, graag aanmelden via oosterdok@arcam.nl, o.v.v. activiteit, datum en uw naam
** Toegang 2,50 euro, graag aanmelden via oosterdok@arcam.nl, o.v.v. activiteit, datum en uw naam
*** Toegang 5 euro, graag aanmelden via oosterdok@arcam.nl, o.v.v. activiteit, datum en uw naam.

De manifestatie Oosterdok United wordt mogelijk gemaakt door Dienst Ruimtelijke Ordening Gemeente Amsterdam, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, MAB en instellingen en bedrijven aan het Oosterdok (De Appel, Double Tree Hilton, OBA, Conservatorium, Muziekgebouw aan ’t IJ, Bimhuis, Hannekes Boom, Koninklijke Marine, Het Scheepvaartmuseum, NEMO, ARCAM)

De opening van de expositie Oosterdok United werd op 25 januari verricht door Kapitein ter Zee Anton Nieland. Hij duidde bij die gelegenheid het nautisch verleden van het Oosterdok als grote kracht voor de toekomstige ontwikkeling en positionering ervan.
Bij het eerste debat, op 28 januari, werd met bewoners en gebruiken, directeuren van bedrijven en culturele instellingen gesproken over de condities voor versterking van het Cultuurcluster Oosterdok. Gevraagd werd om verbetering van de bereikbaarheid en de verblijfskwaliteit, om behoud van het huidige imago zonder het plat te vermarkten, om ruimte voor improvisatie en om betrokkenheid van ons allen.
Op 31 januari spraken stedebouwkundige Maurits de Hoog en planoloog Jos Gadet over het maken van een metropool. Cruciaal in beide verhalen staan de (potentiële) plekken voor interactie.
Tijdens de eerste ontdekkingstocht verkende een groep Amsterdammers (opnieuw) het Oosterdok; de kades, de verbindingen, de kleine ruimtes en het weidse uitzicht.


Gerelateerd

HOT SPOT +, laatste Oosterdok-debat

07 mrt 2013 : Discussie

Cultuurcluster Oosterdok is nog niet af. Een aantal locaties schreeuwt om invulling. Tijd voor een publiek gesprek over wat...

 

Stromen

28 feb 2013 : Discussie

Volgeboekt, openbaar gesprek in het Hilton Doubletree Hotel, over de verkeersstromen door en langs het Oosterdok – voetgangers, fietsers,...

Esther Agricola en Maarten Kloos

12 feb 2013 : Lezing

Wie geïnteresseerd is in de letterlijke ondergrond en in de mentale ondergrond van het Marine Etablissement Amsterdam, is van...

Ontdek Oosterdok

22 feb 2013 - 09 mrt 2013 : Evenement

Gedurende de manifestatie Oosterdok United kan het Oosterdok op verschillende manieren worden verkend. Meld u aan en doe mee!...

Cultuurcluster Oosterdok

28 jan 2013 : Discussie

Wat is de toekomst van het cultuurcluster Oosterdok? Hoe ziet hier de ideale mix van cultuur, wonen en werken...

Kristiaan Borret & Maurits de Hoog

05 feb 2013 : Lezing

ARCAM, Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond en het Vlaams Architectuurinstituut organiseren een reeks architectuurlezingen in het teken van de...


Verwant

Versnellen Vertragen: verslag Ontwerpstudio Oosterdok

Onder leiding van Peter van Assche (bureau SLA) duikt een team van ontwerpers en stakeholders een week lang in...

Ontwerpstudio’s Versnellen – Vertragen

Architectuurcentrum Amsterdam organiseert een reeks ontwerpstudio´s met als doel kritisch onderzoek te doen naar de versnelde ontwikkeling van de...

Hours & directions

Arcam is located at Prins Hendrikkade 600, Amsterdam. Opening times: Tuesday – Sunday 13.00 – 17.00

Marineterrein: eerste rondetafelgesprek

Maandag 25 november 2013 vond bij ARCAM een rondetafelgesprek plaats. Dit gesprek is het eerste in een reeks die...

Nieuwe Perspectieven/New Perspectives – Marineterrein, Yale en het Oosterdok

Het lijkt ervan te komen: het sinds mensenheugenis gesloten Marineterrein wordt gaandeweg steeds meer opengesteld voor het publiek. Dit...

Science Center NEMO

Renzo Piano