Marcanti College


 
Jan van Galenstraat 31
Marcanti-eiland
Amsterdam
Sjoerd Soeters
Soeters Van Eldonk Ponec Architecten
Centrale Directie Esprit Scholengroep Amsterdam
BAM NBM Bouw
Bus 21, 80, 82, 89, stop Markthallen
2002
Onderwijs

Schoolgebouw met wigvormige plattegrond

Het nieuwe gebouw van het Marcanti College is gebouwd op wat een van de laatste open plekken was in het zuidelijk deel van het Marcanti-eiland. Net als dit hele gebied, dat wordt begrensd door twee vaarten en de Jan van Galenstraat, was de beschikbare locatie driehoekig. Daarom heeft de plattegrond de vorm van een wig gekregen.

Van de entree, gelegen aan de korte kant daarvan, bereiken de leerlingen via een lobby en een open trappenhuis de lokalen. Deze zijn ondergebracht in twee vleugels die samen de V-vorm van het hoge en lichte centrale atrium bepalen. Aan de brede kant hiervan bevindt zich in een doosvormige overstek de gymzaal. Aan de straatzijde wordt het beeld bepaald door zwarte baksteen. Voor het overige domineert een systeem van aluminium golfplaten en strookvensters. (ARCAM/BU)