Marine Etablissement Amsterdam


 
Kantoren
 

Het Marineterrein is een mystiek stuk Amsterdam. Op de foto is te zien dat dit driehoekig schiereiland is omgeven door water. Aan de Kattenburgerstraat wordt het aan het oog onttrokken door een lange muur. Na meer dan 350 jaar wordt gesproken over de mogelijkheid dat het Marineterrein ooit weer een openbaar onderdeel van Amsterdam zou kunnen worden.

Thuishaven
Het Marine Etablissement op Kattenburg dateert uit de 17de eeuw. In 1655 werd de eerste steen gelegd voor het door Daniel Stalpaert ontworpen ’s Lands Zeemagazijn, sinds 1973 het Nederlands Scheepvaartmuseum, en al snel daarna werd naast het pakhuis de grootste marinewerf van het land gebouwd. Pas in 1915 werd de werf gesloten en ging het complex verder onder de naam Marine Etablissement Amsterdam.
Op dit moment bevindt zich op het terrein onder meer kantoren en een conferentiecentrum, een keurings- en revalidatiecentrum voor militairen, het Nederlands voetbalelftal landde er met helikopters vlak voor hun rondvaart en Hare Majesteit de Koningin zet er regelmatig voet aan wal.

Villa
Naast het Scheepvaartmuseum staat een villa die ruim veertig jaar geleden is gebouwd voor de commandant van het Marine Etablissement. Het ontwerp, dat typerend is voor de architectuur van de jaren zestig, is van de hand van architect F.C. de Weger. Begin jaren negentig werd hij gerenoveerd door architect Manfred Kausen. Op dit moment lijkt de villa leeg te staan. Het verhaal doet de ronde dat zowel Ayaan Hirsi Ali als Geert Wilders er tijdelijk ondergedoken hebben gezeten.

Depot
In 2001 werd het eerste en nog steeds het enige niet-marine gebouw binnen de enclave voltooid, namelijk het Depot voor het Scheepvaartmuseum. Boven de lange muur aan de Kattenburgerstraat torent de drie zilverkleurige bergen uit. Naar ontwerp van Liesbeth van der Pol van DOK architecten, is het depot opgebouwd uit een doos-in-doos constructie waarmee vooral de klimaatbeheersing mogelijk is gemaakt. (Tekst ARCAM/foto Jan de Wit)