Matter of Monument


Castrum Peregrini organiseerde samen met ARCAM een avond over de recente toekenning van de Werelderfgoedstatus van UNESCO aan de Amsterdamse Grachtengordel.

Castrum Peregrini, een Intellectual Playground gevestigd aan de Herengracht organiseert tot en met 6 maart een tentoonstelling over de vraag hoe materieel en immaterieel erfgoed van de grachtengordel zich verhoudt tot het versterken van stedelijke waarden. Houdt de UNESCO status een belangrijk cultuurhistorisch verhaal in stand of weerhoudt het ons dit verhaal verder uit te schrijven?
De werken die in Matter of Monument worden getoond hebben op een persoonlijke manier betrekking op het pand van Castrum Peregrini en nemen een eigen standpunt in over “verschijnen” en “verdwijnen” en de keuzes die we daarin hebben. Welke momenten worden monumenten? Welke verhalen worden (door-) verteld? Waar liggen in tijden van honger naar behoud de kansen voor (stedelijke) ontwikkeling?

In het kader van de expositie vond donderdag 17 februari een bijeenkomst plaats waarin het deels professionele publiek de gelegenheid kreeg om met diverse sprekers een gesprek aan te gaan over de recente toekenning van de Werelderfgoedstatus van UNESCO aan de Amsterdamse Grachtengordel.

Meer informatie: castrumperegrini.org