Meerpad


 
Meerpad 4-16
Amsterdam
Bas Liesker e.a.
Heren 5 architecten
Bouwfonds Woningbouw
Tauber Bouwburo
Bus 32, stop Nieuwe Purmerweg
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2009-2010; ARCAM POCKET 22. Klik hier voor meer boeken uit de reeks Â’ARCAM POCKETÂ’.
2009
Wonen
 

Intimiteit achter de dijk

Het noorden van Amsterdam heeft altijd al een bijzondere plaats ingenomen. Het landschap is bepaald door opgeworpen dijken, inpolderingen en dijkdoorbraken en ziet eruit als een lappendeken met Waterlandse dorpsgezichten, tuindorpen, stoere industriegebouwen langs de IJoever, hoogbouw uit de jaren zeventig en nieuwe gebouwen zoals de Albatros en het Kraanspoor.

Vlak achter de pittoreske bebouwing van de Nieuwendammerdijk ligt het Meerpad in een oase van rust . Op de plaats van twee oude schoolgebouwen zijn zeventien vrijstaande woningen gebouwd. De kavels zijn van elkaar gescheiden door smalle klinkerpaden waardoor een besloten buurtje is ontstaan waar aan de straat, aan een tuin of aan het water wordt gewoond. In de zorgvuldig ingerichte openbare ruimte bevinden zich een kleine parkeerplaats en een ondergrondse ‘parkeer-koffer’ met plaats voor zestien auto’s.

Als inspiratiebron voor de architectuur gold het smalle zaalhuis met schildkap waarbij de combinatie van een stenen pronkgevel met houten zijgevels losjes werd toegepast. De woningen worden in de richting van het water steeds smaller en hoger. De grote verticale gevelopeningen die zo zijn ontstaan, dienen als entrees, wintertuinen of panoramavensters.

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van het wonen op de grens van stad en platteland. Deze intieme locatie aan het water op een steenworp afstand van de drukte van de stad, vormde dan ook een zeer gewilde woonlocatie. Opmerkelijk is dat de opdrachtgever heeft vastgehouden aan het concept om zeventien vrijstaande woningen te realiseren en niet te zwichten voor een hogere – en dus lucratievere – bebouwingsdichtheid. Ter illustratie: op de zeventien woningen hadden 400 mensen gereageerd. (ARCAM/FG)