Melior


 
Funenpark 470-479
Oostelijke Eilanden/Kadijken
Amsterdam
Jeroen Geurst, Rens Schulze
Geurst & Schulze architecten
Heijmans Vastgoed
Heijmans Vastgoed en Realisatie
Bus 43
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2008-2009; ARCAM POCKET 22. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2009
Wonen
 

Blok in Het Funen

Het Funen is een driehoekige nieuwbouwwijk op een zeer vitaal punt in de stad: aan de ene kant is hij de voltooiing van de Czaar Peterbuurt die nog tot het centrum behoort, aan de andere kant grenst hij aan het nieuwe, dynamische Oostelijk Havengebied. De wijk ligt in de oksel van de Cruquiuskade en het spoor. Langs deze twee zijden benadrukken langgerekte appartementengebouwen de vorm van het gebied. Aan de derde zijde, daar waar het gebied grenst aan Czaar Peterbuurt, ligt een park. Het stedebouwkundig ontwerp is van de Architekten Cie.

De twee appartementengebouwen omarmen een beschut, autovrij binnengbied waarin kleinere, zelfstandige woonblokken zijn geordend langs een aantal oost-west ‘straten’, een minimale ordening in de gezamenlijke openbare ruimte. Deze blokken zijn door verschillende architecten ontworpen waardoor de wijk een zeer gevarieerd beeld toont. Ze hebben gemeen dat ze allemaal dakterrassen of serres hebben, aan het park balkons.

Het blok van Geurst & Schulze architecten ligt midden op het terrein. Het telt drie lagen en drie types woningen – vier hoekwoningen, vier brede en twee langgerekte middenwoningen – alle voorzien van een dakterras. Door de toepassing van vides en patio’s zijn alle verdiepingen optisch met elkaar zijn verbonden en zijn de woningen, ondanks de compactheid van het blok, licht en ruim. Het meer gesloten uiterlijk van het blok benadrukt de privacy van de bewoners. De gevel van prefab betonnen platen is voorzien van een raster van staaldraden waarlangs beplanting omhoog wordt geleid. Daardoor zal het blok in de toekomst overwoekerd worden door groen. (ARCAM)