Metrostation Kraaiennest


 
Karspeldreef
Bijlmer Oost
Amsterdam
MaccreanorLavington
Projectbureau Vernieuwing Bijlmermeer, Stadsdeel Zuidoost, Dienst Metro
Dit gebouw was genomineerd voor de Gouden A.A.P. 2013.
2012
Infra, Openbare ruimte

Metrostation als lichtbaken

De oplevering van het vernieuwde metrostation Kraaiennest in de Bijlmer is het sluitstuk van een grootscheepse renovatie van de K-buurt. Het oude station Kraaiennest, het een-na-laatste station van de Gaasperplaslijn, heeft een ingrijpende transformatie ondergaan. De aanpak van metrostation Kraaiennest maakt onderdeel uit van de Bijlmervernieuwing èn van het project Renovatie Oostlijn. De architecten stonden daarom voor de uitdaging om rond en over het bestaande perron en metrobaan, een functioneel, goed te beheren en sociaal veilig station te ontwerpen, waarvan de architectonische kwaliteit moest afstralen op de omgeving. Het ontwerp omvat een kap, een stationshal en een noodtrappenhuis. De decoratieve elementen en de warme kleuren steken af tegen het sobere beton van de bestaande metrobanen en het perron.

De technische ruimten bevinden zich in een gesloten betonnen volume die is bekleed met roestvast staal waarvan de onderste vier meter in decoratieve plantmotieven is opengewerkt om graffiti en wildplak te ontmoedigen en om licht door te laten. De patronen in het hekwerk zorgen overdag voor een lichtspel in de stationshal. In het donker licht het station van binnenuit op en manifesteert het zich als baken voor de buurt.

De dubbele huid van het station heeft naast een decoratieve ook een constructieve functie, waarbij de roltrap en liftkern fungeren als drager van grote delen van het perron. Drie roltrappen en een lift vormen de toegang naar het elf meter hoger liggende perron. De nieuwe massief ogende perronkap rust op relatief slanke kolommen. De onderkant van de perronkap, prominent zichtbaar voor de reizigers die met de roltrap omhoog gaan, is felrood geworden. (ARCAM/AT)


Verwant

Tugelawegblokken

Aftermovie Architectenbal

Op vrijdag 13 mei vond het Architectenbal plaats in W Hotel Amsterdam, met als hoogtepunt de uitreiking van de...

NOORDERPARKBAD unanieme winnaar A.A.P. 2016

Noorderpakbad, de Architekten Cie., Branimir Medic & Pero Puljiz, 2015. Fotograaf: Luuk Kramer. Vakjury: “Duurzaam Noorderparkbad precies waar Noord...

Tandwielenfabriek

Publieksjury A’damse Architectuur Prijs 2015

Dit jaar heeft Gouden A.A.P. 2015 ook een publieksjury.

OPROEP: Amsterdamse projecten 2014

Mail aan Arcam info over Amsterdamse bouwprojecten uit 2014!

IKC Zeeburgereiland

Studioninedots

Rijksmuseum wint A.A.P. 2014

Gouden medailles voor Cruz y Ortiz arquitectos, Rijksgebouwendienst en Rijksmuseum.

Villa K01

Studioninedots

GAK De Studio

Ben Merkelbach (1963)

Kindercampus De Jordaan

Micha de Haas

Decoratelier Nationale Opera & Ballet

Brede School Het Meervoud

Marlies Rohmer

Nieuw Waterlandplein

Atelier PRO, Architecten.Cie, Hans van Heeswijk

Kraaipan

Arjen Hoogeveen

CREA

Joost Glissenaar