Miles Building


 
George Gershwinlaan, George Gershwinplein
Zuidas
Amsterdam
Jacq. de Brouwer
Bedaux de Brouwer Architecten
Consortium Royaal Zuid
ERA Contour
Station Zuid
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2011-2012; ARCAM POCKET 25. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2011-07-01
Wonen
 

Ruime loftwoningen aan de Zuidas

Miles Building wordt aan één zijde begrensd door de Boelegracht en aan de andere zijde door het George Gershwinplein. Gerswhin is het eerste deelgebied van de Zuidas waar het accent op wonen ligt. Te midden van gedomineerde kantoorgebouwen zal Miles Building daarom een grote rol spelen bij de ontwikkeling van een echt levendig gebied.

Een antracietkleurige steensoort, met houten details en aluminiumkleurige accenten is inmiddels het handelsmerk van Bedaux de Brouwer Architecten en ook hier van toepassing. Architect Jacq de Brouwer tekende met zijn bureau een ontwerp met twee gezichten: een bedrijvige en een rustige zijde. Het gebouw bestaat uit drie geschakelde volumes, met naar het drukke plein toe het hoogste volume van elf verdiepingen. Op de bovenste woonlagen bevinden zich luxe appartementen en penthouses. Ter hoogte van het maaiveld bevindt zich het entreegebied, welke door loopt in een hof waar vanuit functies zijn ontsloten en drie split-level bouwlagen die ruimte bieden aan stadswoningen. Deze plint verhoogt niet alleen de statige allure maar biedt ook rugdekking en intimiteit aan de oranje gekleurde Symphonietorens. Het laagste volume is georiënteerd op zowel de zon als de zichtlijn over de Boelegracht, waar tweelaagse loftwoningen met vides en puien boven het water hangen. Het gebouw heeft een grote variatie aan plattegronden en wooncomfort op hoog niveau. Speciale aandacht verdient het duurzame energieconcept waarmee Miles Building is uitgevoerd. Met een elektrische warmtepomp worden alle appartementen voorzien van energie. In de winter zorgt vloerverwarming voor warmte en in de zomer voor verkoeling. Dit klimaatsysteem is door Royaal Zuid ontwikkeld.