De galerie is gesloten t/m 1 juni 2020. ARCAM volgt de richtlijnen van RIVM, GGD Amsterdam en de burgemeester en bekijkt op dit moment van geval tot geval of een evenement of galerieopening door kan gaan of niet. Houd de website in de gaten voor dagelijkse updates.
Naast de tentoonstelling De Amsterdamse Scheggen, met nieuwe mogelijkheden voor de acht park- en waterlandschappen van Amsterdam, geven ook studenten van de Academie van Bouwkunst Amsterdam hun toekomstvisie op één van de scheggen. Deze mini-expo is te zien op de kantoorverdieping van ARCAM vanaf 13 december 2019.
Voor het vak derdejaars vak Onderzoek en Ontwerp binnen de opleiding Landschapsarchitectuur onderzochten zeven studenten De Brettenscheg. Deze groene zone werd in de twintigste eeuw gemaakt als buffer tussen de tuinsteden en de haven. Nu ligt hier een groengebied met de afmeting van Central Park New York, dat slecht wordt gebruikt en geen sterke eigen identiteit heeft. De studenten ontwierpen een plan in zeven lagen dat deze groene scheg van Amsterdam een nieuwe waarde en betekenis geeft voor de gezonde stad van de toekomst:
1. Een groot stadsbos maakt de scheg tot een sterke landschappelijke eenheid en zorgt voor houtproductie.
2. Productietuinen combineren de productie van zonne-energie met stadslandbouw.
3. Energie-hubs op strategische plaatsen zijn tegelijk de recreatieve ‘ follies’ in het park.
4. Een nieuw hoogstedelijk woongebied langs de rand benut de ligging aan de parkrand en zorgt voor een lightrailverbinding met haltes in het park.
5. De gebouwen in die nieuwe woonrand zijn maximaal gemixt voor sociale interactie.
6. Een systeem voor waterzuivering verbindt de scheg met de aangrenzende woongebieden, ook voor transport over water.
7. De lege lange zones langs de infrastructuurlijnen krijgen optimale condities voor biodiversiteit en verbinden zo de natuur in de scheg met de stad en de haven.
De deelnemende studenten van de Academie van Bouwkunst Amsterdam:
Pedro Silva Costa, Roy Damen, Anne-Roos Demilt, Vincent Lulzac, Wieger Postma. Jasmijn Rothuizen en Vito Timmerman.
Docenten: Yttje Feddes, Mark Hendriks en Eric Frijters