Mini Expo Was I an Ornament?


Studenten van de Academie van Bouwkunst met de bouwfragmenten van het depot van Monumenten en Archeologie

“Gratis af te halen: een brokje oud Amsterdam”, kopte De Volkskrant op 31 oktober 2019. De gemeente Amsterdam opende haar depot vol ornamenten en bouwfragmenten en iedereen met een goed voorstel kon stukken naar keuze ophalen. Deze kans liet de Academie van Bouwkunst Amsterdam niet lopen! Het resultaat van hun onderzoek en ontwerpopdracht is te zien in de mini expo ‘Was I an Ornament?’, gelijktijdig geëxposeerd met de nieuwe ARCAM fototentoonstelling Am I an Ornament, vanaf 9 juni 2020. 

Kom langs, dan maken we de reservering gereed aan de deur, of reserveer je gratis tijdslot via Eventbrite. (Ook geldig voor de mini-expo)

In de afgelopen decennia heeft de gemeente Amsterdam veel bouwfragmenten, ornamenten en puin van monumentale gebouwen verzameld en opgeslagen in een depot. Alle bouwfragmenten zijn vastgelegd, gedocumenteerd, op waarde gerangschikt en gepubliceerd in een uitgebreide catalogus.

Deze verweesde bouwmaterialen werden in de tijd anders gewaardeerd. Er was een tijd dat deze materialen als ‘bouw-kunst’ in de tuin van Het Rijksmuseum werden tentoongesteld, maar in de loop der jaren is men de belangstelling voor deze objecten kwijtgeraakt en zijn ze opgeslagen en verplaatst van het ene naar het andere magazijn. De tijd is aangebroken dat de stad Amsterdam niet eens meer wil opslaan en ze wil weggeven aan iedereen die met een redelijk plan komt. Dit project van studenten van de Academie van Bouwkunst Amsterdam is een onderzoek naar hoe historische bouwfragmenten en ornamenten een inspiratiebron kunnen zijn voor toekomstige plannen en hergebruikt kunnen worden.

In het ontwerpproject van de Academie stonden creatie, sloop, opslag en expositie van gebouwen centraal. De studenten ontwierpen een nieuw gebouw op het Marineterrein in Amsterdam dat drie reeds aanwezige functies die al in de buurt zaten moet huisvesten: de Archeologiewerkplaats van Monumenten en en Archeologie, de huidige ‘maakruimte’ van de Academie van Bouwkunst en een nieuw onderkomen voor ARCAM, het Architectuurcentrum van Amsterdam.

Elke student had de taak om een geschikte plek te vinden voor de verzameling van deze vergeten ornamenten in hun gebouw. Daarnaast werkten de studenten met echte bouwfragmenten en ornamenten naar keuze uit een grote kist die de Academie kreeg van de afdeling Monumenten en Archeologie, categorie D: puin. Niet alleen de esthetiek van de fragmenten stond centraal, maar ook het maken van de fragmenten. De eerste bouwfragmenten werden hertekend, 3d gescand, geprint, gekopieerd, gespiegeld, gebruikt als gietvorm, etc. Vervolgens werden de historische fragmenten en ornamenten geïnterpreteerd tot een nieuw functioneel element voor hun ontwerpproject: de deurkruk van hun gebouw.

Van elke student wordt het historische bouwfragment, de deurkruk en het beeld van hun gebouwontwerp getoond. Het project werd begeleid door Jarrik Ouburg (HOH Architecten), Kaita Shinagawa (Studio KU+) en Juliette Gilson.


Gerelateerd

Fototentoonstelling Am I an Ornament?

09 jun 2020 - 04 nov 2020 : Nieuws

Ontdek de betekenis van het Amsterdamse ornament nu en in de toekomst in de fototentoonstelling Am I an Ornament?

360º Tour tentoonstelling Am I an Ornament?

Nieuws : Tours

Waan je voor even in de tentoonstelling Am I an Ornament?

Geschiedenis van het ornament in Amsterdam

Nieuws

De ontwikkeling van het ornament in de twintigste eeuw

Iedere dag een feestelijke opening bij ARCAM!  

09 jun 2020 - 30 jun 2020 : Archief : Nieuws

ARCAM viert heropening met iedere dag een feestelijke opening!