Mini-Expo Woonboot van het Jaar


Sinds 2014 organiseert waterwoonplatform VLOT de verkiezing Woonboot van het Jaar. Tijdens dit jubileumjaar kan je bij Architectuurcentrum Amsterdam een mini-expositie bezoeken van de vijf winnaars van de afgelopen jaren, plus een inkijkje in de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa, Schoonschip. 

De VLOT-lezing over Schoonschip op 20 juni gaat helaas niet door.

Winnaar Woonboot van het Jaar Verkiezing 2015: Woonark Weesperzijde, ontworpen door +31 Architects in opdracht van Dan Blazer

Wonen op het water
Architectuurprijzen zijn er voldoende, maar geen van de bestaande prijzen biedt woonboten een podium. Een gemiste kans, aldus organisator VLOT, want woonboten bieden heel specifieke mogelijkheden en vragen om een eigen waardering. Bij wonen op het water heb je – anders dan walbewoners – op een heel andere manier te maken met wisselende seizoenen, wind, water en beweging en is het vaak woekeren met ruimte en beschikbaar budget. Ook zaken als de technische installaties en energievoorziening moet je op het water heel anders regelen dan aan wal.

Ontdek meer over deze unieke eigenschappen in de mini-expo. De winnaar van 2018 wordt donderdag 16 mei 2019 bekend gemaakt en is dan ook gelijk te bewonderen in de expositie met de vier eerdere winnaars.

Het stedenbouwkundige plan van Schoonschip is van de hand van Space & Matter in samenwerking met Metabolic en Waterloft. 

Schoonschip
De expositie neemt je ook mee in het gedachtegoed van Schoonschip, de drijvende woonwijk in het Johan van Hasseltkanaal in Buiksloterham, Amsterdam Noord, waar 30 waterwoningen onderdak bieden aan 46 huishoudens en in totaal 105 bewoners. Na ruim tien jaar plannen en een jaar bouwen lijkt de voltooiing van de duurzame wijk nabij. Meer over Schoonschip


Verwant

Rondleidingen Woonboot van het Jaar 2016 Robbedoes

Neem een kijkje op de Woonboot van het Jaar 2016 aan de kade van Architectuurcentrum Amsterdam!