Molen de Gooyer


 
Funenkade 5
Amsterdam
anon.
Bus 22 (halte Oostenburgergracht), tram 10 (halte Hoogte Kadijk)
http://www.molendatabase.nl/nederland/ Gemeentelijk Bureau Monumentenzorg, De vierde uitleg, oude en jonge architectuur ten oosten van de Amstel, Amsterdam, 1991.
1814
Bedrijven, Wonen
 

Korenmolen aan de Funenkade

Stellingmolen De Gooyer, zoals die nu aan de Funenkade staat, is gebouwd in 1814. De eerste vermelding van deze molen gaat terug tot de zestiende eeuw toen de molen, die buiten de stadsmuren stond, in de Tachtigjarige Oorlog werd vernield. Enkele decennia na de verwoesting werd de molen herbouwd, en in 1620 werd hij verkocht aan de gebroeders Claes en Jan Willemsz uit Gooiland. De naam De Gooyer stamt uit deze tijd.

Rond 1640 werd de molen, waarschijnlijk vanwege de windbelemmering als gevolg van de stadsuitleg van 1613, verplaatst naar de oostzijde van de Amstel. In 1662 werd de molen nogmaals verplaatst, nu naar het bolwerk Oosterbeer. In 1814 kwam de Gooyer op de huidige lokatie terecht. Deze laatste overplaatsing was wederom noodzakelijk vanwege de vermindering van de windvangst op zijn oude plek, als gevolg van de bouw van de Oranje-Nassaukazerne. Bij het herbouwen werd de molen geplaatst op de stenen voet van een afgebroken stadswatermolen. Deze voet stond tot dan toe elders in de stad en werd voor deze gelegenheid verplaatst naar de Funenkade. De voet van de stadswatermolen is toen verhoogd tot zes meter. Hier bovenop kwam de grenenhouten onderbouw van de molen. De achtkante korenmolen is afgedekt met riet en heeft een een Oud-Hollandse wiekvorm. De molen dient nu hoofdzakelijk voor bewoning maar wordt nog regelmatig in werking gesteld. (ARCAM/TJ)