Montelbaanstoren


 
Oudeschans 2
Amsterdam
anon.
Bus 22
D. van der Horst (red.), 'Aan 't schipryk Y...', oude en jonge monumenten rond de historische oevers van het IJ, Amsterdam, 1995 http://www.bmz.amsterdam.nl/adam/nl/groot/montelbaans.html
1516
Infra

Zestiende-eeuwse verdedigingstoren

De Montelbaanstoren werd in 1516 gebouwd als onderdeel van de verdedigingswerken tegen de aanvallen van de Geldersen. De latere toevoegingen uit 1606 zijn gemaakt naar ontwerp van Hendrik de Keyser. Na een oostelijke stadsuitbreiding verloor de toren in 1591 zijn functie van verdedigingswerk. De toren kreeg een nieuwe functie als wachthuis en werd verlaagd om niet boven de nieuwe bebouwing uit te steken.

In 1606 werd de toren echter opnieuw verhoogd. De achthoekige bakstenen opbouw die nu bovenop de oude ronde torenromp staat en de torenspits dateren uit deze tijd. Ophoging en spits zijn ontworpen met het doel om de torens van de vroegere verdedigingswerken voor de omgeving beter zichtbaar te maken. Tevens werden ze verrijkt met uurwerken. De houten spits, in de vormentaal van de Renaissance, is bekleed met lood. Het tweede en het derde deel van de spits zijn opengewerkt en van het eerste deel gescheiden door een balustrade. (ARCAM/TJ)