Museumnacht 2015 – Architectuur & Literatuur


De Museumnacht van dit jaar staat bij Arcam geheel in het teken van architectuur & literatuur.

Museumnacht_posters_A3_NK_v01A

De avond voert je langs een bloemlezing waarin de drukte van de stad wordt bejubeld, vanuit een bootje ontdek je de beleveniswereld van een schrijver vanaf het water, woon/werkplekken voor schrijvers worden in een debat uitgevochten en eeuwige roem vergaar je in onze befaamde pubquiz, dit jaar geheel in stijl met vragen als ‘Over welk huis ging Willem Frederik Hermans’ bekendste novelle’? We sluiten de avond af met volstrekt onbekende Dj’s die iedereen aan het dansen krijgen.

En alsof dat nog niet genoeg is, is er ook nog een doorlopend programma met Ernest Hemingway mojito’s en lofdichten op je eigen huis. Bekijk het volledige programma hieronder en wees verzekerd van een N8 passe-partout via museumnacht.amsterdam

Timetable

19.00-20.00 uur 
Kick-off van Week van de Stad Meer=Meer
Arcam opent de Museumnacht met de kick-off van de Week van de Stad. Met het thema Meer=Meer neemt initiatiefnemer Stad-Forum dit jaar de drukte van de stad onder de loep. Tegen de trend in zal de focus juist liggen op de positieve keerzijde van het verhaal. Zo zal auteur Daan Heerma van Voss een bloemlezing geven waarin het geraas van de stad niet wordt verfoeid, maar bejubeld en bezongen.

Vanaf 20.30uur  (één keer per uur op het halve uur)
Oosterdok Boat Tour: Verhalen over gebouwen
Altijd al de poëtische en literaire kant van de gebouwen rondom het Oosterdok willen ontdekken? Elk uur vertrekt er een klein bootje met aan boord een schrijver die je meeneemt naar zijn of haar beleveniswereld vanaf het water óf een architect die je vertelt over de ontwikkelingen in het gebied.

21.00-22.00 uur
Wonen en werken voor auteurs: optreden en debat
Schrijfwedstrijd Manuscripting vormt de aanleiding voor een debat over woon/werkplekken die voor schrijvers in het leven geroepen worden. De winnaar van deze wedstrijd voor jonge schrijvers zal namelijk op deze avond de sleutel overhandigd krijgen van de Heijmans One, een bijzondere verplaatsbare schrijversresidentie voor de net-niet generatie. De avond kan natuurlijk niet voorbijgaan zonder dat het publiek getrakteerd wordt op een optreden van deze winnaar.

23.00-00.00 uur 
Pubquiz
Welke Amsterdamse buurt kent de meeste straten die vernoemd zijn naar schrijvers? Over welk huis ging Willem Frederik Hermans bekendste novelle? Wie is de architect van de centrale openbare bibliotheek? Ook dit jaar maak je weer kans op eeuwige roem en mooie prijzen. De vragen zullen gaan over literatuur en architectuur en alles daar tussen in. Vorm een team en doe mee met onze befaamde pubquiz!

00.00-04.00 uur
Club Kade
Ook een klassieker: volstrekt onbekende DJ’s brengen de lamgeslagen bezoekers toch nog aan het dansen.

Tim_Pen_8160769719_1dafef01bb_b

Doorlopend programma

Het Glazen Huisje – ruimte voor gesprek
Wat doet ruimte met een gesprek? Kom er achter in ons Glazen Huisje. Afwisselend zal een schrijver je voorlezen uit zijn werk en een gerenommeerd architect je ideale droomhuis of leefomgeving te schetsen. De schrijvers komen uit het arsenaal van Stichting Nieuwe Letteren, dus wie weet kom je oog in oog te staan de nieuwe Wolkers of Reve. Met dank aan Garden Igloo.

De Schrijversbar
Ernest Hemingway genoot van mojito’s op Cuba, Jules Deelder heeft zijn gin tonics en Oscar Wilde belande in andere werelden met absint. Tijdens Museumnacht kan je het allemaal proberen in de Schrijversbar. Natuurlijk hebben we ook gewoon rode slobberwijn en pilsebier, met prijzen aangepast op een schrijversbudget.

Tim_Pen_8160804068_e4921ed51a_b

Ekphrasis – een lofdicht op je eigen huis
Poëten en schrijvers weten met behulp van Google Streetview van elk krot een grachtenpand te maken en van elk grachtenpand een villa. De ekphrasis – lofzangen op alles wat je kunst kan noemen – werden in de Romeinse tijd nog weleens geïnspireerd door architectuur. De laatste eeuwen echter lijken dichters de bouwkunst vergeten te zijn… Arcam laat tijdens deze Museumnacht een tegengeluid horen! Neem plaats en laat het mooiste van je huis in je naar boven komen.

Columns over museumgebouwen
Zowel schrijvers als architecten lezen columns voor over hun meest geliefde of juist verfoeide gebouw dat mee doet aan de museumnacht.

 


Gerelateerd

Museumnacht 2019 | ‘Een Eigen Huis’

02 nov 2019 : Archief : Nieuws

Van 19.00 tot 04.00 uur eindeloos speelplezier in ARCAM tijdens de Museumnacht!

Museumnacht 2018 | OVERSIZED

03 nov 2018 : Archief : Nieuws

Amsterdam gaat de hoogte in dus de Museumnacht is OVERSIZED bij Architectuurcentrum Amsterdam!

Museumnacht: Pop, Pop en nog eens Pop

04 nov 2017 - 04 nov 2017 : Archief : Nieuws

Ook dit jaar staat Architectuurcentrum Amsterdam tijdens de Museumnacht garant voor een feestje. Tot dan!

Museumnacht Amsterdam | Retrofuif

05 nov 2016 - 05 nov 2016 : Archief

Op zaterdag 5 november vieren wij tijdens Museumnacht Amsterdam met een retrofuif ons dertigjarig bestaan.

Museumnacht: Urban Jungle Amsterdam

01 nov 2014 : Archief : Evenement : Nieuws

Van groene gevels tot rivierkreeften in de gracht, de natuur verovert de stad. Arcam neemt je mee door Urban...

Museumnacht: Amsterdam Waterstad

02 nov 2013 : Evenement

“Water is een actueel thema en een bepalende factor voor de manier waarop steden zich ontwikkelen.”–Tracy Metz, gastcurator Week...


Verwant

Programma Museumnacht 2018

Zaterdag 3 november is het zover: Museumnacht 2018! Architectuurcentrum Amsterdam is O V E R S I Z E D,...

Doll’s House

Vanaf 4 november heeft Architectuurcentrum Amsterdam de eer om de reizende expositie Doll’s House in huis te tonen.

Gezocht! Stagiair(e) Museumnacht & A.A.P. 2017!

We zijn op zoek naar een nieuwe stagiair(e) voor de Museumnacht en de voorbereidingen voor de Amsterdamse Architectuur Prijs 2017...