Must See Hedendaagse Architectuur in Amsterdam


Van het iconische EYE Filmmuseum langs de oevers van het IJ tot de driehoekige megablokken van Nhow Amsterdam RAI van het gerenommeerde OMA; Amsterdam heeft de afgelopen jaren een eindeloze lijst van opvallende gebouwen toegevoegd. Deze online kaart toont de hoogtepunten van de hedendaagse architectuur door de hele stad Amsterdam, inclusief interessante toekomstige projecten!

 

 

En we hebben alvast een paar toppers uit de lijst geplukt om je op te warmen!

Amsterdam Centrum – Capital C door ZJA Zwarts & Jansma Architects

Capital C, ZJA Zwarts & Jansma Architects. Foto Jan Willem Kaldenbach

Amsterdam speelde een belangrijke positie in de internationale diamanthandel, en dat is goed af te zien aan dit gebouw: de diamantbeurs uit 1911 naar ontwerp van Gerrit van Arkel. Door recente renovatie is het gebouw teruggebracht naar het oorspronkelijke ontwerp en bekroond met een moderne koepel. De koepel, naar ontwerp van Zwarts & Jansma, dient als evenement- en vergaderruimte maar er kan ook genoten worden van het uitzicht onder het genot van een drankje.

Amsterdam West – Pontsteiger by Arons & Gelauff Architects

Pontsteiger, Arons & Gelauff Architects

Na een spannende periode van 12 jaar is de Pontsteiger naar ontwerp van Arons & Gelauff Architects in 2019 opgeleverd. In 2007 begon het proces maar werd in 2009 stilgelegd vanwege de economische crisis. Na een bouwstop van enkele jaren werd in 2014 de bouw weer opgepakt Zo’n 425.000 tegels van Koninklijke Tichelaar bedekken de gevels van de imposante woontoren aan het IJ in Amsterdam en geeft het gebouw een zilver-groene gloed. Met de oplevering van het gebouw heeft Amsterdam er een iconisch gebouw bij dat vanaf ver te herkennen is!

Van Amsterdam Noord naar Amsterdam Zuid – De Noord/Zuidlijn door Benthem Crouwel Architects

Noord/Zuidlijn Amsterdam stations, Benthem Crouwel Architects Amsterdam. Foto Jannes Linders

De Noord/Zuidlijn, naar ontwerp van Benthem Crouwel Architects, geeft naast een snelle verbinding ook een alternatieve manier om de stad te verkennen! De metrohaltes zijn interessante plekken op zichzelf om te bezoeken. Bij elke halte valt iets nieuws te zien wat te maken heeft met de stad Amsterdam. Daarnaast is metrohalte De Pijp met een diepte van 28 meter het diepste metrostation van Nederland.

Amsterdam Oost- The Couch door MVRDV

The Couch, MVRDV, Studio Bouwhaven. Foto Daria Scagliola and Stijn Brakkee.

De opvallende en bijzondere tribune The Couch van Tennisclub IJburg is gebouwd naar ontwerp van het architectenbureau MVRDV. De tribune is geïntegreerd in het dak van het clubhuis en zorgt ervoor dat het een plek is geworden waar sporters en publiek samenkomen. De felle rode kleur trekt de aandacht. De ontwerpers willen hiermee de nadruk leggen op het belang van sport. Bovenaan de tribune heb je aan de ene kant zicht op het tennisveld en aan de andere kant een geweldig uitzicht op het IJ.

Toekomstige architectuur – HourGlass door Dam & Partners Architecten

HourGlass, Dam & Partners Architecten

Aan dit gebouw naar ontwerp van Dam & Partners op de Zuidas wordt nog hard gewerkt; de oplevering staat gepland voor 2020. Door de unieke vorm van het gebouw, geïnspireerd op de geometrische kunstwerpen van Brancusi, wordt HourGlass een eyecatcher op de Zuidas. HourGlass krijgt bij oplevering een BREEAM Excellent certificaat, een duurzaamheidskenmerk voor gebouwen met minimale impact op het milieu. Zo onderzoekt Een ecoloog de mogelijkheden om een plaats te bieden aan planten en dieren. In het ontwerp zijn in ieder geval al nestkasten en bijenkasten opgenomen!