Muziekgebouw aan ’t IJ


 
Piet Heinkade 3
Oostelijk Havengebied
Amsterdam
Nielsen, Nielsen & Nielsen
Gemeente Amsterdam
10 minuten lopen vanaf Centraal Station. Bus 28, 39, tram 26.
2005-06-01
Cultuur, Leisure
 

Concertzaal en jazz-podium aan het IJ

Op de kop van de twee kilometer lange Oostelijke Handelskade staat het muziekgebouw, het nieuwe onderkomen van de IJsbreker en het Bimhuis. Voortgekomen uit het muziekcentrum de IJsbreker, centrum voor hedendaagse muziek, biedt het nieuwe Muziekgebouw een programma van vooral moderne muziek en niet-westerse muziek, maar ook van oude muziek, kleinschalig muziektheater, muziekeducatie, amateurmuziek en geluidskunst. Het Bimhuis biedt ruimte aan jazz en geëmproviseerde muziek.

De twee organisaties (de IJsbreker en het Bimhuis) zijn ondergebracht in een ontwerp dat één geheel vormt. De zaal van het Bimhuis heeft echter een eigen gezicht, doordat hij als een markante zwarte doos uit de gevel van het Muziekgebouw steekt. Het gebouw heeft één hoofdingang, bereikbaar vanaf de Oostelijke Handelskade via een brug over het water van de voormalige Zouthaven. De Zouthaven is opnieuw uitgegraven waardoor het Muziekgebouw op een schiereiland is komen te liggen. In de haven bevinden zich aanlegsteigers voor rondvaartboten. Het Bimhuis is bereikbaar via de hoofdingang, binnendoor vanuit het Muziekgebouw, maar het heeft ook een eigen ingang.

Het Muziekgebouw is 24 meter hoog en telt vijf niveaus. De gevel bestaat grotendeels uit een glaswand rondom het gebouw. Het gebouw heeft een grote publieke hal die rondom de grote concertzaal ligt. De hal is ontworpen als een overdekt, openbaar plein, dat als ontvangstruimte en ontmoetingsplaats de hele dag geopend is voor een divers publiek. In de hal bevinden zich een aantal openbare functies zoals een grand café en er is ruimte voor exposities. De glazen gevel geeft de bezoeker vanuit de hal een mooi uitzicht over het IJ. Voor het gebouw ligt een breed kadeplein met trappen die vanaf het maaiveld afdalen tot onder de waterspiegel. (ARCAM/TJ)