muzyQ


 
Atlantisplein 1
Amsterdam
Paul Verhey / Jo Janssen
Paul Verhey Architecten / Jo Janssen Architecten
Stichting Orfeos Studio
Stichting Orfeos Studio
2007-2009
Bedrijven, Cultuur

Muziekfabriek met akoestiek, logistiek en klimaat als uitgangspunten

Oorspronkelijk had muzyQ de finale moeten vormen van de herontwikkeling van het voormalig Oostergasterrein, de Oostpoort. De crisis sloeg echter toe, waardoor een groot aantal projecten stil kwam te liggen. Daarom behoorde het muziekmakerscentrum niet tot een van de laatste, maar tot een van de eerste projecten die werden afgerond. Het is voorlopig dan ook nog een beetje zoeken tussen de afzethekken en heistellingen, maar muzyQ is er, en is here to stay.

Inspiratiebron voor muzyQ was en is de muzikant. Het onderkomen is dan ook letterlijk gemaakt om de beste ruimtes voor muzikanten te creëren. Het solide gebouw heeft zowel van binnen als van buiten een industriële uitstraling, waardoor de aanduiding ‘muziekfabriek’ niet misstaat. Binnen zijn onder meer oefenruimtes, kantoren en een grote zaal te vinden. Deze zaal, in het hart van het gebouw, kan dienstdoen als zowel oefenruimte als evenementenzaal. Het ontwerp van Paul Verhey/Jo Janssen Architecten staat in het teken van drie elementen: logistiek, duurzaamheid en akoestiek. Om de juiste akoestiek te waarborgen, wordt er in muzyQ gebruik gemaakt van speciaal ontwikkelde panelen die het geluid absorberen. In de studio’s voor (semi-) akoestische muziek wordt de muziek door de ruimte zelf gedragen, wat tot uiting komt in hoge plafonds en relatief weinig panelen. In de studio’s voor versterkte muziek hangen meer panelen aan de wand, om de ruimte iets ‘droger’ te maken.

De in totaal 74 oefenruimtes zijn opgebouwd volgens een doos-in-doosprincipe. Alle ruimtes zijn losgekoppeld van de buitenconstructie, waardoor contactgeluid uitgeschakeld wordt. Voor optimale isolatie is verder gekozen voor dikke wanden, bestaande uit gipsplaat, minerale wol en kalkzandsteen. De studio’s voor versterkte muziek zijn bovendien in de kelder geplaatst. Sommige ruimtes zijn voorzien van spiegels aan de wanden en bieden de mogelijkheid tot volledige blindering, waardoor is muzyQ ook geschikt is voor dansers en fotografen. In de toekomst zullen het daarom niet louter muzikanten zijn die door de gangen van het muziekmakerscentrum lopen. De kantoren, winkelruimtes en het restaurant zullen van muzyQ een meer publieke creatieve ruimte maken, waar muzikanten, fotografen, creatieve ondernemers en zeker ook buurtbewoners elkaar ontmoeten. (ARCAM/RS)