nhow Amsterdam RAI hotel 


 
nhow Amsterdam RAI hotel 
Zuidas
Amsterdam
OMA onder leiding van Reinier de Graaf 
COD (Cradle of Development) & Being Development  
januari 2020
Hotel, Nieuws
 

Op een krappe kavel, ingeklemd tussen de RAI en ringweg A10 en gelegen op de tunnelbuis van de Noord/-Zuid metrolijn, is naar ontwerp van OMA het nhow Amsterdam RAI hotel gerealiseerd. Het gebouw is verticaal opgedeeld in drie volumes. De stapeling van deze driehoekige elementen verwijst naar de historische reclamezuil, in de volksmond ‘het Signaal’ genoemd, die sinds de opening van de Europahal in 1961 voor de RAI staat.

In september 2016 startte de bouw van het nieuwe nhow hotel in Amsterdam, een ontwerp van OMA onder leiding van Reinier de Graaf. Het hotel is met 650 kamers het grootste hotel van de Benelux. Het gebouw heeft een hoogte van 91 meter en telt 24 verdiepingen, waarvan 19 verdiepingen worden bezet door het hotel. Elke verdieping biedt plaats aan 24 tot 36 kamers. Nhow is één van de vier merken van de NH Hotel Group. Elke vestiging heeft een eigen identiteit, die is ontleend aan de stad waar het hotel zich bevindt.

Multicultural hub
De gedraaide driehoekige volumes wijzen in zes verschillende windrichtingen: het zuiden, oosten, noorden, zuidwesten, zuidoosten en noordwesten. Deze windrichtingen vormen de inspiratie voor het interieurontwerp van het hotel van de hand van NEXT Architects in samenwerking met GLG/MVSA Architects. Het thema van het interieur is ‘multicultural hub’ en toont een mix van stijlen van verschillende continenten. De lobby van het hotel is verdeeld over twee verdiepingen, met afzonderlijk verhuurbare winkelruimtes op de begane grond en een hotellounge en bar op de eerste verdieping. Daarnaast biedt het complex een restaurant op de bovenste verdieping met uitzicht over de stad, een skybar en een live televisiestudio. Aan de oostkant van het gebouw is er ruimte voor het laden en lossen van goederen en toegang tot de parkeergarage in de kelder.

Bijzondere fundering
De fundering van het hotel bevindt zich pal naast de tunnel van de Noord/Zuidlijn en het hele hotel wordt ondersteund door een zeshoekige betonkern en negen betonnen kolommen,
in plaats van dragende muren. Hierdoor is het hotel vrij in te delen en heeft men de gehele buitenkant kunnen voorzien van vliesgevels van aluminium met glaspanelen.
De verdraaiingen, tussen de tiende en de elfde en de zeventiende en achttiende verdieping, leveren zes grote buitenterrassen op.

Nhow Amsterdam RAI hotel is één van de tien genomineerden voor de Gouden A.A.P. 2020.

Afbeeldingen: Laurian Ghinitoiu


Gerelateerd

Trippenhuiscomplex en Rhapsody in West winnaars Gouden A.A.P. 2020

Nieuws

En de grote winnaars van de Amsterdamse Architectuur Prijs 2020 zijn....

Alle nominaties ooit voor de Gouden A.A.P. in kaart gebracht

Nieuws

Bekijk de oogst van de beste gebouwen van Amsterdam sinds 2008 nu op de kaart!

Pontsteiger

Hotel : Nieuws : Voorziening : Wonen

Pontsteiger is één van de tien genomineerden voor de Gouden A.A.P. 2020.

CPO Sciencepark

Nieuws : Wonen

Op een uitdagende zelfbouwkavel aan de Ringvaart in Amsterdam Oost is in 2019 het woongebouw CPO Sciencepark opgeleverd.

​Rhapsody in West

Nieuws : Wonen

Op een complexe locatie aan de ringweg A10 in Amsterdam-West ligt Rhapsody in West

Schoonschip

Nieuws : Wonen

Schoon schip maken; het verleden achterlaten of vergeten, zodat er een nieuw begin kan worden gemaakt. En in Amsterdam staat Schoonschip bekend...

Simonsz

Nieuws : Wonen

De Weteringbuurt is een kloek woonblok rijker geworden met Simonsz.

Trippenhuiscomplex

Bedrijven : Cultuur : Kantoren : Nieuws : Onderwijs

Het Trippenhuiscomplex is door de renovatie ontdaan van de wirwar aan gangen en kamers die het complex ontoegankelijk maakte.

Slingerapenverblijf ARTIS

Groen : Leisure : Nieuws : Voorziening

De slingerapen van ARTIS hebben een nieuwe verblijf op palen, om zo veel mogelijk de natuurlijke habitat na te...

Humanistisch Kindcentrum De Wereldboom

Nieuws : Onderwijs

Door nieuwe technologieën in een slimme gebouwvorm te gieten is de Wereldboom een nul-op-de-meter nieuwbouwproject.

Klein Amsterdam

Nieuws : Onderwijs

In Amsterdam Noord staat het eerste volledig houten schoolgebouw dat makkelijk kan worden uitgebreid, gedemonteerd, verplaatst en vergroot.

Uitreiking Gouden A.A.P. 2020

24 sep 2020 : Archief : Nieuws

Wat is het beste Amsterdamse gebouw van het afgelopen jaar? Welke architect én opdrachtgever mogen naar huis met de...