Nicolaas Maesschool


 
Nicolaas Maesstraat
Amsterdam
Meyer & Van Schooten
Tram 16, bus 170-172, stop Jacob Obrechtstraat
Joost Ector, 'Heldere en neutrale vorm biedt rust', de Architect, juni 1999, p.50-53.
1999
Onderwijs

Schoolgebouw voor basisonderwijs

De school is gesitueerd op de binnenplaats van een bouwblok in Amsterdam-Zuid temidden van Amsterdamse Schoolarchitectuur. Het programma van eisen was complex. In het gebouw moest veel licht toetreden maar uit het oogpunt van energiebeperking werd het aantal vensters beperkt. De klassen moesten ruimtelijk zijn, maar de hoogte werd begrensd door het budget.

Toch werd aan een groot deel van de eisen voldaan door een compact gebouw te maken en door de toepassing van goedkope materialen zoals de gevelbekleding van lichtdoorlatende plastic golfplaten. Smalle stroken ramen met dunne, iets vooruitstekende cederhouten kozijnen doorsnijden de gevel. De compactheid van het gebouw wordt benadrukt door de donkere bakstenen plint.

De helderheid van het exterieur wordt in de plattegronden doorgezet. Iedere verdieping wordt in het midden doorsneden door een gang. Deze bestaat waar mogelijk uit glazen wanden zodat het licht tot midden in het gebouw doordringt. Per verdieping zijn er vier lokalen die vanwege de klimaatbeheersing aan de noordzijde liggen. Tussen de lokalen zijn ruimtes waar leerlingen individueel kunnen werken. Door de schuifdeuren in deze ruimtes kan een leerkracht wanneer dat nodig is twee klassen in de gaten houden. Aan de andere zijde van de gang bevinden zich spreekkamers, de speelruimte, trappenhuizen en ook de dubbelhoge aula. Op het dak ligt de bibliotheek aan een dakterras. Opvallend is het vrijwel ontbreken van kleuren waardoor een rustige en serene sfeer ontstaat. (ARCAM/Bu)