Het Grote Stadsbouwmeestergesprek


© Zuiderkerk

In het coalitieakkoord staat dat Amsterdam een oude traditie in ere wil herstellen. Er komt weer een stadsbouwmeester. Architectuurcentrum Amsterdam pakt deze discussie op en organiseert samen met Gemeente Amsterdam, Ruimte en Duurzaamheid op woensdag 27 juni in de Zuiderkerk Het Grote Stadsbouwmeestergesprek, met Felix Rottenberg, Eric Luiten, Hilde Blank, Ton Schaap, Jeroen de Willigen en Esther Agricola.

Het gesprek vindt plaats tijdens de maquette-tentoonstelling Close to Reality die gedurende WeMakeThe.City tentoongesteld wordt in de Zuiderkerk.

Tickets à €10,- zijn verkrijgbaar via Eventbrite!

‘ Om in nieuwe buurten te zorgen voor een goede samenhang tussen bouwkwaliteit, leefbaarheid, openbare ruimte en sociale voorzieningen, vervult de stadsbouwmeester een coördinerende rol.’  (college-akkoord mei 2018, een nieuwe lente, een nieuw geluid)

Het is een aansprekende titel en een eervolle positie. Stadsarchitect Ben Merkelbach kreeg in 1957 bij zijn functie Huis Frankendael als ambtswoning aangeboden. Maar wat gaat deze nieuwe stadsbouwmeester eigenlijk doen? En misschien nog wel een belangrijkere vraag: waarom wordt deze functie weer in het leven geroepen? Op welk probleem is dit een antwoord?

Architectuurcentrum Amsterdam pakt dit gesprek op. Het zal niet alleen gaan over de stadsbouwmeester, maar over de verschillende rollen in de stad. Van ontwerper tot integrale commissie, van supervisor tot stadsbouwmeester.

De avond start met de Collegekaart. Voor ons verkiezingsdebat werden de partijprogramma’s verbeeld. Nu brengen drie ontwerpers, Hanneke Kijne (Hosper) , Machiel Spaan (M3H) en Tess Broekmans (Urhan) de belangrijkste punten van het nieuwe collegeakkoord in beeld. Wat zijn de opgaven en de doelstellingen voor de komende vier jaar? In pitches worden de voor- en nadelen van de Stadsbouwmeester geschetst om vervolgens het gesprek te voeren over de rol van de Stadsbouwmeester.

Sprekers zijn:
Felix Rottenberg, voorzitter Amsterdamse Kunstraad
Eric Luiten, Spoorbouwmeester en voorzitter Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Amsterdam
Hilde Blank, Directeur BVR adviseurs, stadsstedenbouwer Leiden en directeur AM concepts
Ton Schaap, Stedenbouwkundige gemeente Amsterdam, Ruimte en Duurzaamheid
Jeroen de Willigen, Algemeen directeur De Zwarte Hond en stadsbouwmeester van Groningen

Het Grote Stadsbouwmeestergesprek
Datum: Woensdag 27 juni
Tijd:
19.00 – 20.00 uur: bezichtiging Close to Reality
20.00 uur: aanvang gesprek
Locatie: Zuiderkerk, Zuiderkerkhof 72, 1011 WB Amsterdam
Tickets: €10,- (incl. service- en transactiekosten)
Tickets zijn verkrijgbaar via Eventbrite!

Lees ook “Stadsbouwmeester wordt eenzame en gehate figuur”, een interview met Eric Luiten in Nul20 over het voorstel voor een stadsbouwmeester voor Amsterdam.


Gerelateerd

Debat Op zoek naar een stadsbouwmeester?

07 feb 2020 : Archief : Nieuws

De Amsterdamse Kunstraad organiseert in samenwerking met ARCAM het Stadsbouwmeesterdebat.