Nieuw Reimerswaal


 
Osdorperban 134-138, Reimerswaalstraat 54-108, Steelvlietplein 55-123, Viveportenstraat 3-25
Amsterdam
Ellen van der Wal
Mecanoo architecten
VOF De Stadstuinen (Ymere, Bouwfonds Ontwikkeling), ASKO
ERA Contour
Bus 63, Stop Reimerswaal
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2011-2012; ARCAM POCKET 25. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2011
Cultuur, Onderwijs, Voorziening

Stedelijke vernieuwing in Nieuw West

De transformatie van de Reimerswaalbuurt aan de rand van Osdorp is onderdeel is van de grootschalige stedelijke vernieuwing van Nieuw-West. Binnen het grotere plan voor de buurt onder supervisie van de Architecten Cie, dat bestaat uit de realisatie van negen woonblokken, is in 2011 een multifunctioneel blok opgeleverd.

Het complex valt op door de hoogte aan de brede verkeerstraat Osdorper Ban. In de hoge plint bevinden zich de publieke functies, waaronder een brede school, peuterspeelzaal, kinderopvang, sporthal en zorgsteunpunt. In de vier verdiepingen hierboven bevinden zich 51 appartementen, waarvan enkele voor mensen met een lichamelijke beperking. Vanaf de hoge voorzijde loopt het bouwvolume af van zes naar drie lagen aan de rustigere noordzijde, waar 21 eengezinswoningen zijn gelegen en het gebouw aansluit op de nieuwe autoluwe buurt. Aan deze zijde opent het complex zich, en zorgen opvallende antracietkleurige hekken (Studio Makkink & Bey) voor de afbakening van de openbare ruimte met de privé ruimtes van de binnenhoven. Dit domein van de schoolleerlingen en bewoners eindigt aan de overzijde in de multifunctionele, transparante hal van de school, waar privé en plubliek in elkaar overlopen. Mede door de balkons overheerst in het exterieur het woonprogramma, echter is de aanwezigheid van een school op subtiele wijze verduidelijkt door glaspanelen in de gevel die als een lint rondom het gebouw lopen. In de panelen, door kunstenares Elspeth Pikaar ontworpen, zijn teksten en tekeningen van de leerlingen opgenomen, en vormen zo een speelse afwisseling van het metselwerk.