Nieuwezijds Kapel


 
Rokin 78-80
Amsterdam
C.B. Posthumus Meyjes
Hervormde Gemeente / Merlin Entertainments Group
tram 4, 9, 14, 24, 16, 25, 1, 2 en 5.
1912
Commercieel, Religie
 

Van kerk tot attractiepark

Op huisnummer 80 op het Rokin ligt een stukje religieuze geschiedenis van Amsterdam. Op deze plek voltrok zich in 1345 het Mirakel van Amsterdam. Een stervende man braakte een net toegediende hostie uit, welke in het vuur werd gegooid. Op onverklaarbare wijze bleef de hostie hierbij intact. Ter ere van dit wonder werd in 1347 een kapel gebouwd: de Heilige Stede. De hostie trok in de eeuwen hierop vele pelgrims naar Amsterdam.

Eind negentiende eeuw werd de kapel, inmiddels bezit van de Hervormde Gemeente, afgebroken. C.B. Posthumus Meyjes kreeg de opdracht om het ontwerp voor een nieuwe kapel te maken, welke in 1912 voltooid werd. Meyjes ontwierp het hele blok, met uitzondering van de huizen op Rokin 74 en 76. Het bouwwerk bestaat uit de kapel met nevenruimten en enkele winkels en bovenwoningen. De hoofdingang bevindt zich aan het Rokin; enkele lagere zij-ingangen zijn gesitueerd in de stegen.

Het gebouw wordt sinds de jaren zestig niet meer gebruikt door de Hervormde Gemeente en deed sindsdien onder meer dienst als moskee en als congres- en feestzaal. Sinds 2005 kan in het gebouw 500 jaar geschiedenis van Amsterdam op griezelige wijze beleefd worden in een historisch themapark: The Amsterdam Dungeon. Omdat het pand vanwege de bijzondere architectuur en de historische waarde een Rijksmonument is, mocht er maar zeer weinig veranderd worden. Binnen deze eisen van Monumentenzorg creƫerde de nieuwe exploitant het themapark, waarvoor zelfs een achtbaan in het pand geplaatst is. Voor sommige belangenverenigingen, zoals de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad, was deze nieuwe bestemming moeilijk te verkroppen. Volgens hen is een themapark met achtbaan niet passend bij het oorspronkelijke religieuze karakter van het gebouw. (ARCAM)