NieuwPeil


 
Lambertus Zijlplein
Geuzenbaan
Amsterdam
Roberto Meyer, Jeroen van Schooten
Meyer en Van Schooten Architecten
Het Oosten Kristal, Amsterdam
Tram 13
2006-09-28
Wonen
 

Appartementencomplex met 78 woningen en bedrijfsruimte

NieuwPeil is een appartementencomplex met 69 vrije sector huurappartementen, 9 sociale huurappartementen en één bedrijfsruimte voor het GVB. Het gebouw ligt in het centrum van Geuzenveld, aan de zuidkant van het Lambertus Zijlplein.

Het gebouw maakt deel uit van de vernieuwingsplannen die in de jaren negentig door het stadsdeel werden gemaakt om het plein en de omliggende buurt op te knappen. Het verhoogde tracé van de Abraham Kuyperlaan (een strook ten noorden van het Lambertus Zijlplein) werd afgegraven en bebouwd met woningen. Deze bebouwde strook, de ‘Geuzenbaan’ genoemd, wordt nu in het zuiden bekroond door het woongebouw NieuwPeil.

Het gebouw staat op een plint waarin een half verdiepte parkeergarage is ondergebracht met 24 parkeerplaatsen, een fietskelder, technische ruimten en bergingen. De ruimte van het GVB bevindt zich op de begane grond, aan de westkant van het gebouw. De rest van de ruimte en de verdiepingen zijn ingedeeld met woningen. Onder de drie- en vierkamerwoningen bevinden zich twee types: de zogenaamde ‘kop-woning’ en de ‘tussenwoning’.

Aan de zuidzijde van het blok bevinden zich twee hoofdentrees vanwaar twee gangen leiden naar een galerij aan de noordkant. Via deze galerij worden de woningen in het middelste gedeelte van het blok ontsloten. De twee gangen naar de noordgalerij verdelen de verdiepingsplattegronden steeds in drie delen: in twee koppen met ieder twee woningen en daartussen een breed middenstuk met de ‘tussenwoningen’.

De tussenwoningen zijn noord-zuid georiënteerd en hebben de slaapkamers aan de galerijkant en de woonkamer met de buitenruimte aan de zuidkant. Op de begane grond hebben de woningen aan de zuidzijde een ruim terras gekregen. Bijna alle woningen op de verdiepingen hebben een buitenruimte in de vorm van een terras, een balkon of een loggia, behalve de noordoostelijke kopwoningen.

Het gebouw is voor een groot deel uitgevoerd in witte baksteen waarin de gevelopeningen en loggia’s als donkere openingen zijn uitgespaard. De galerijen aan de noordgevel hebben als doorvalbeveiliging geweven rvs-matten voor de galerijopeningen gekregen. Samen ogen de matten als een groot venster in een kader van wit baksteen. Ook de zuidgevel is ontworpen als een venster in een bakstenen kader. Hier is de ‘vensteropening’ opgevuld met balkons met gekleurde glazen balustrades en privacyschermen. (ARCAM/BU)