Amstel Hotel

C. Outshoorn, 1867

Luxueus overnachten aan de Amstel

Dr. Samuel Sarphati (1813-1866) neemt in 1864 het initiatief om een Paleis van Volksvlijt aan het Frederiksplein te laten bouwen naar ontwerp van Cornelis Outshoorn. Het gebouw  Apollo aan het Professor Tulpplein, waar sinds 1859 wisselende tentoonstellingen worden gehouden, wordt daarmee overbodig. Sarphati richt vervolgens de Amstel Hotel Maatschappij op, die Outshoorn opdracht geeft tot het ontwerp van een zeer luxe hotel op die plek.

Een groots ontwerp
Het oorspronkelijke ontwerp is bijzonder groots van opzet. Vier vleugels ontsluiten een overdekte binnenplaats die via een hoofdingang aan de Sarphatistraat toegankelijk is gemaakt voor koetsen, geïnspireerd op Franse paleizen. Een en ander blijkt te hoog gegrepen, want uiteindelijk wordt alleen de westelijke vleugel van het ontwerp gebouwd. Tijdgenoten beschrijven de architectuurstijl van het Amstel Hotel als ‘renaissance’, terwijl de gele en rode baksteen van de gevels wordt ervaren als ‘typisch Nederlands’. De gevels krijgen dubbele pilasters met een kroonlijst, een vooruitspringende middenpartij, vensters met ronde bogen en horizontale groeven in het metselwerk. De achterkant van het hotel is naar de rivier gericht. Het hotel bevat zo’n 150 kamers en een rijk gedecoreerde, ruime ontvangsthal.

Celebrity

In de eerste jaren is het hotel geen succes, in tegenstelling tot de huidige tijd waarin het hotel een prestigieuze reputatie kent. Klandizie neemt voor het eerst duidelijk toe wanneer een vooraanstaande fysiotherapeut, J. G. Mezger, in het hotel gaat wonen en clienten uit hoge kringen uit Europa ontvangt. De trend van bekende en koninklijke gasten is inmiddels kenmerkend geworden voor het Amstelhotel.

Repareren, restaureren en aanbouwen
In 1900 ontwerpt D.A.N. Margadant een extra verdieping op het gebouw. De kroonlijst boven de derde verdieping verklapt nog de oorspronkelijke hoogte van Outshoorn’s hotel. In 1953 wordt op het terras aan de Amstel een lounge gebouwd en tussen 1990 en 1992 is het hotel nog eens ingrijpend verbouwd. Het interieur wordt dan vrijwel geheel uitgebroken, de fundering vernieuwd, de lounge uit 1953 vervangen door een glazen uitbouw en de gevels gereinigd. Sindsdien beschikt het InterContinental Amstel Amsterdam over 55 kamers en 24 suites. Tussen 2017 en 2018 is het gebouw grondig gerestaureerd waarbij het dak en de gevel van het gebouw zijn teruggebracht naar de stijl van de tijd dat het gebouw werd opgeleverd. De originele kleuren zijn hiervoor gebruikt en ook de acht springende leeuwen die op elke hoek van het Amstelhotel te vinden waren zijn nagemaakt en teruggeplaatst. Daarnaast zijn alle gevelelementen, ornamenten en beelden schoongemaakt en vernieuwd in hun oorspronkelijke materiaal.

Lieke Haan

Website by HOAX Amsterdam