Black Tulip Hotel

1550

Rijke geschiedenis
Het pand aan de Geldersekade stamt oorspronkelijk uit de zestiende eeuw, het vormt dan met het achterhuis een geheel met Oudezijds Kolk 5. Het houtskelet in het achterhuis (doorlopend naar de Oudezijds Kolk 5) is nog origineel en in het gedeelte aan de Geldersekade zijn de plafondbalken nog goed zichtbaar.

Een plek voor talent
Van 1605 tot 1620 wordt het pand bewoont door een beroemde graanhandelaar, Roemer Pietersz. Visscher (1547-1620), een gastvrij en literair man. Hij nodigt aankomend en gevestigd talent uit waardoor het pand de bijnaam ’t Salig Roemers Huys krijgt. Na zijn dood transformeert het pand in een tabakspakhuis in Lodewijk XVI-stijl. Een rechte kroonlijst wordt dan toegevoegd, een gestileerde tabaksplant voor het snijraam boven de ingang herinnert nog aan deze periode. De zandstenen onderpui is ontworpen in Lodewijk XV-stijl. In 1968 is het pand gerestaureerd onder toezicht van Monumentenzorg. Vanaf die tijd wordt het pand lange tijd gebruikt door een filmproductiebedrijf.

Monumentaal kinky
Ter gelegenheid van de vierhonderdste geboortedag van Roemer Visschers dochter Maria Tesselschade (1594-1649) wordt in 1994 een plaquette aan de gevel onthuld. Daarop staan twee regels uit Vondels vers de IJstroom: ‘Waar zijn vloer betreden werd, zijn drempel werd gesleten, van schilders, kunstenaars, van sangers en poeten’. De huidige eigenaar laat het pand in 1997 opnieuw ingrijpend restaureren en door architect Paul Westerman verbouwen tot het huidige Black Tulip Hotel. Het Black Tulip hotel is in eerste instantie een homohotel, met twee klassieke kamers op de begane grond en zeven leather/SM kamers op de verdiepingen. Anno 2021 huist het pand een boetiekhotel met 9 kamers.

 

Lieke Haan

Website by HOAX Amsterdam