Klein Amsterdam

SeARCH, 2019

Architectenbureau SeARCH kreeg in 2017 de opdracht van de stichting ‘Leren in de Tussenruimte’ om een innovatieve school voor onderwijs en opvang te ontwerpen in Amsterdam-Noord. Hiervoor heeft SeARCH een volledig houten gebouw ontworpen dat makkelijk kan worden uitgebreid, gedemonteerd, verplaatst en vergroot. Het in 2019 opgeleverde Klein Amsterdam is de eerste school die gebouwd is op basis van dit principe.

Prefab
Het gebouw bestaat uit prefab houten modules die door opstapeling een unieke lay-out vormen. Met dit vernieuwende concept kan de opdrachtgever inspelen op groei en krimp, en is relocatie ook geen enkel probleem. De school bestaat uit flexibele leer- en werkruimtes, een atrium en ‘plug-ins’. De ‘plug-ins’ zijn er voor een mogelijke uitbreiding van het gebouw, voor extra activiteiten en (tijdelijke) functies. Elke geprefabriceerde module heeft een andere afwerking, afhankelijk van het doel. Bij oplevering bevatte Klein Amsterdam 24 modules en verwelkomde 180 leerlingen. De verwachting is dat rond 2024 dit aantal verdubbeld zal zijn, en dat de school zich zal vestigen op hun nieuwe permanente locatie op de NSDM-werf.

Leren in de tussenruimte
Bij de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk is het vaak lastig om groeiende gezinnen bij te houden met het trage proces van stadsplanning en bouwen. Met deze school heeft SeARCH een oplossing gegeven aan dit probleem. De losse prefab modules van de school staan niet op een fundering en de school kan uitgebreid en verplaatst worden. De missie van ‘Leren in de Tussenruimte’ was om een school neer te zetten waarbij flexibiliteit, duurzaamheid en verbinding met de gemeenschap belangrijke begrippen zijn. Deze zogenaamde ‘tussenruimte’ wordt gezien als een plek van ontmoeting waar de wereld gepresenteerd wordt aan de kinderen. Dit filosofische begrip komt van de Duits-Amerikaanse filosofe Hannah Arendt.

Aanklikmogelijkheden
Het gebouw is dynamisch, licht, transparant en uitnodigend. Naast de uitgesproken lay-out van de school, is er ook nagedacht over de maatvoering van de houten prefab modules. De grootte van een module is 8,7m x 3,3m, dat met deze afmetingen perfect past op een standaard vrachtwagen. Hierdoor wordt het transporteren van de modules en/of een relocatie van de school erg gemakkelijk. Door het dynamische gebouw en haar ‘aanklikmogelijkheden’, krijgen de kinderen meer verbinding met de buitenwereld. Dit betekent ook dat de school kan inspelen op de maatschappelijke ontwikkeling in het groeiende stadsdeel Amsterdam-Noord.

Website by HOAX Amsterdam