Koninklijke Hollandsche Lloyd – art’otel Amsterdam

ADP architecten, Evert Breman, 1921

Hotel met publieksfunctie

Op de hoek van de Prins Hendrikkade en de Martelaarsgracht, direct tegenover het Centraal Station, is het monument op nummer 33 verbouwd tot ‘art’otel Amsterdam’ – een hotel met bar, restaurant, lounge en bibliotheek op de begane grond en een galerie in het souterrain, voor iedereen toegankelijk.

De prominente plek aan het Stationsplein schreeuwde om een bijzondere invulling en het gebouw werd aangewezen als een van de sleutelprojecten voor de opwaardering van het postcodegebied 1012. Omdat hotels in het centrum ook van betekenis moeten zijn voor Amsterdammers, was van meet af aan duidelijk dat bij de komst van een hotel in dit gebouw de publieke functies van groot belang zouden zijn.

Hoofdkantoor

Het gebouw is tussen 1917 en 1921 gebouwd als hoofdkantoor voor de N.V. Koninklijke Hollandsche Lloyd. Het ontwerp is van de architect Evert Breman, die ook het Lloyd Hotel heeft ontworpen. Het pand was destijds een van de meest kostbare gebouwen in Amsterdam. De gevel is geheel in natuursteen opgetrokken, pijlers en diepgelegen vensters wisselen elkaar af, zowel in de sokkel als in de verdiepingen erboven. De kroonlijst oogt zwaar en erboven bevindt zich een reeks dakkapelletjes. De afgeronde hoek wordt geaccentueerd door een koepeltorentje en een balkon op zware sierconsoles op de eerste verdieping.
In de jaren 80 van de vorige eeuw werd het verbouwd om er meerdere kantoren te huisvesten waaronder Het Kadaster. Hierbij is het originele interieur grotendeels verloren gegaan.

Grondige renovatie

Voor de verbouwing tot hotel met culturele hotspot tekenden ADP architecten met Digital Space voor het interieur. Naar hun ontwerp werd het gebouw van binnen volledig vernieuwd en gerenoveerd, terwijl de gevels en enkele monumentale elementen in het interieur werden hersteld. Op de bovenste vier verdiepingen zijn nu 107 kamers gesitueerd, de receptie bevindt zich op de begane grond. De bar, het restaurant, de lounge en de bibliotheek op de begane grond en een galerie in het souterrain zijn heel bewust voor iedereen toegankelijk.

Website by HOAX Amsterdam