Mi Akoma Di Color

Pattynama Ahaus Architectuur, 2007

Meedenken over je ideale wijk
De Bijlmermeer wordt sinds 1992 grootschalig vernieuwd. Bij deze transformatie zijn onder andere flatgebouwen gesloopt om plaats te maken voor laagbouw. Bewoners uit de gesloopte flats moesten een nieuw onderkomen krijgen. In de G-buurt is hier een bijzondere oplossing voor gevonden. Bewoners afkomstig uit de Bijlmerhoogbouw mochten hier namelijk zelf meewerken aan de vormgeving van een nieuwe laagbouwbuurt om er vervolgens ook te gaan wonen. Dit samenwerkingsproject van woonstichting Rochdale, Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Zuidoost en Delta Forte start in 2001 ter viering van 100 jaar woningwet. De nieuwe multiculturele wijk is in Nieuw Grunder gebouwd onder de naam Mi Akoma Di Color (mijn gekleurd hart).

Fantaseren over zwembaden
De deelnemende huishoudens steken veel tijd en energie in het project. Ze leren ontwerpen, te tekenen en bouwkosten te berekenen. Sommige deelnemers dromen van een zwembad in de tuin, maar dat valt buiten de financiële mogelijkheden. Het project start met 38 huishoudens, waarvan 25 huishoudens tot het einde meewerken. De deelnemers kiezen Manon Pattynama als architect, die vervolgens bij de bewoners thuiskomt om te kijken hoe ze leven en hoe ze graag zouden willen leven. De groep brengt ook een gezamenlijk bezoek aan een steenfabriek om de kleur van de baksteen te kiezen.

Vertraging
Door bezwaarprocedures tegen de verlaging van de Bijlmerdreef loopt het project drie jaar vertraging op. Uiteindelijk wordt Mi Akoma Di Color in 2007 opgeleverd, op het terrein waar vroeger galerijflat Grunder staat. Het nieuwe buurtje bestaat uit zeventien appartementen en 34 eengezinswoningen. Een groot deel hiervan zijn sociale huurwoningen. Karakteristiek voor het buurtje zijn de lichtgele, rode en bruine bakstenen. Iedere woning heeft een eigen kleurcombinatie van bakstenen. Ook zijn de woningen anders uitgewerkt en zijn er verschillende beukmaten en plattegronden in de woningen.

Sociale cohesie
Voordat de deelnemers in Mi Akoma Di Color gaan wonen, bouwen ze door het project al een band op met hun toekomstige buren. Na de intrek in hun nieuwe woningen zorgt dit van meet af aan al voor een grote sociale cohesie in de buurt. In het weekend en ’s avonds nemen buurtbewoners een stoel mee naar het plein om gezellig samen te komen. Het stedenbouwkundige plan van Nieuw Grunder is ontworpen door Donald Lambert, die naar grote wens van de bewoners ruimte over heeft gehouden voor eigen invulling aan dit plein. Naast het buurtje ligt Mi Mundi Di Color (Mijn Gekleurde Wereld), ook ontworpen door Manon Pattynama. Dit bouwblok bestaat uit 24 eengezinswoningen. De bewoners van Mi Mundi Di Color zijn ook betrokken geweest bij de bouw, maar wel pas veel later in het proces dan bij Mi Akoma Di Color.

Tekst: Anna Peschier

Website by HOAX Amsterdam