Miles Building

Bedaux de Brouwer, 2011

Wonen op de Zuidas
De Zuidas in Amsterdam staat vooral bekend als zakendistrict met veel bijzondere hoogbouw. Door de ideale ligging ten opzichte van Schiphol en de goede verbindingen met rest van de stad heeft het gebied ook een internationaal karakter. Het stadsdeel richt zich steeds meer op de komst van nieuwe woningen om zo een stedelijk gebied te creëren dat ook na kantoortijden levendig is. Gerswhin is het eerste deelgebied van de Zuidas waar het accent op wonen ligt. Aan het Gershwinplein is in 2011 Miles Building gerealiseerd: het eerste volledige koopwoningenblok op de Zuidas. In het gebouw zijn 71 koopwoningen ondergebracht in vier verschillende types: appartementen, stadswoningen, waterwoningen en penthouses. Binnen de types zit ook variatie in de plattegronden, waardoor er 31 verschillend vormgegeven woningen zich in het gebouw bevinden.

Gestapelde stadsvilla’s
Miles Building is een ontwerp van Bedaux de Brouwer Architecten. Ze hebben in het ontwerp gestreefd naar een gestapeld woongebouw met de kenmerken en kwaliteiten van villawoningen. Dit heeft onder andere vorm gekregen door elke woning een buitenruimte te geven in de vorm van een groot balkon of terras. Het uiterlijk van Miles Building wordt gekenmerkt door de antracietkleurige steensoort, houten details en aluminiumkleurige accenten. Deze materialen geven het gebouw een hoogwaardige uitstraling. Het gebouw bestaat uit drie geschakelde volumes die samen een vierkant vormen met een open binnenplaats. Het gebouw heeft als het ware twee gezichten: een bedrijvige kant en een ingetogen kant. Aan de drukke kant van het plein zijn commerciële functies in de dubbelhoge plint gevestigd. Deze kant heeft met twaalf verdiepingen ook het hoogste volume van de drie geschakelde delen en sluit daarmee aan bij de nabije omgeving. Op de bovenste verdiepingen liggen luxeappartementen en penthouses. Het L-vormige deel dat grotendeels aan de Boelengracht ligt heeft daarentegen een heel ingetogen en licht karakter. Dit bouwdeel bestaat slechts uit twee bouwlagen die op pijlers zo hoog als de plint rusten. Hierin zijn zes maisonnettes ondergebracht. De aangrenzende gracht is door middel van een vijver verbonden met de binnenplaats. Hierdoor ligt het L-vormige bouwdeel deels boven het water. De maisonnettes worden daarom ook wel ‘waterwoningen’ genoemd. Veel daglicht bereikt de woningen door de glazen gevel over de twee verdiepingen in combinatie met de ligging op het zuiden. Doordat het laagste bouwdeel op het zuidwesten ligt bereikt de zon ook optimaal de balkons aan de achterzijde van de andere twee delen. Als een soort puzzel steekt het lage L-vormige bouwdeel in het derde bouwdeel van acht verdiepingen aan de George Gerswhinlaan. Ondanks de verschillende karakteristieken vormen de drie gebouwen vanwege de puzzelachtige overgangen en de gelijke materialen een mooi aaneengesloten ensemble.

Mos op het dak
Door de verschillende soorten hoogbouw op de Zuidas kijk je sneller uit op het dak van een nabij gebouw. Daarom maakt het dak, als vijfde gevel, vaak een belangrijk onderdeel uit van het ontwerp. Miles Buidling heeft vanwege de esthetische functie een groen mos-sedumdak. Ook heeft het deze dakbekleding milieuvoordelen en wordt bijvoorbeeld regenwater meer geleidelijk afgevoerd. Het gebouw maakt ook gebruik van een koude-warmteopslag.

Tekst: Anna Peschier

Website by HOAX Amsterdam