Voormalige Technische School Timorplein

Architectenbureau Ronno Honingh en Inbo, Dienst Publieke Werken, 1912

Voormalig schoolgebouw

In 1912 werd op het Timorplein de Derde Technische School van de Maatschappij voor den Werkenden Stand geopend. Verantwoordelijk voor het ontwerp waren de architecten van de Dienst Publieke Werken. Waarschijnlijk hebben ze hierbij goed naar het werk van H.P. Berlage en Jos Cuypers gekeken. De school kreeg een grondplan van 74 bij 50 meter. Verspreid over vier bouwlagen werden aparte vaklokalen voor onder meer stukadoors, metselaars, steenhouwers, vuurwerkers, bankwerkers en timmerlieden gebouwd.

Indische Buurt

Het Timorplein bevindt zich in de Indische Buurt. Deze buurt is tussen 1900 en 1930 in grote haast gebouwd als arbeidersbuurt voor de enorme toestroom van havenarbeiders naar Amsterdam. De haast bij het bouwen was zelfs zo groot dat niet genoeg tijd werd genomen om de opgehoogde poldergrond voldoende te laten inklinken. Als gevolg hiervan ontstonden er verzakkingen die ertoe leidden dat al in 1936 de eerste huizen moesten worden gesloopt.

Probleemwijk

Toen in de jaren zestig het aangrenzende Oostelijk Havengebied zijn functie verloor raakte de wijk geĆÆsoleerd tussen het lege havengebied en de spoorlijn. De Indische Buurt raakte in verval en werd zelfs opgenomen in de de lijst van veertig probleemwijken van de toenmalige minister Vogelaar. Om verder verval het hoofd te bieden startte de stad een grootschalige vernieuwing van de wijk. Veel woningen werden gerenoveerd en er kwamen nieuwe voorzieningen voor de bewoners.

Cultureel, educatie en toerisme

Het toekennen van een nieuwe functie aan het inmiddels leegstaande, bijna honderd jaar oude schoolgebouw paste perfect binnen het kader van deze stadsvernieuwing. In een gedeelte van het gebouw kwam de derde Amsterdamse vestiging van het Stayokay hotel. Bovendien nam het Nederlandse hoofdkantoor van de hotelketen zijn intrek in het gebouw. Ook Studio K, een cultureel centrum met bioscoop, podium en bar/restaurant geƫxploiteerd door studenten, vond er een plek. Verder is er met IIRE een internationaal educatiecentrum in het gebouw gevestigd en stelt woningcorporatie YMERE verschillende ruimten voor startende ondernemers ter beschikking. Het plan bleek zo goed dat het in 2007 de prestigieuze Geurt Brinkgreve Bokaal voor herontwikkeling heeft gewonnen.

Website by HOAX Amsterdam