Noordblok Stadionplein


 
Stadionbuurt
Dam en Partners
Bouwinvest
M. J. De Nijs
Juli 2016
Per tram 24, Per bus 15, 62, 142, 170, 172, 174, 1197, 272, 758, N70, N97
Wonen
 

Stadionplein

Het Stadionplein in Amsterdam is oorspronkelijk bedacht als tijdelijke parkeerruimte voor de bezoekers van de Olympische Spelen in 1928. Het plan is echter nooit voltooid. Daarom heeft Floris Alkemade/OMA in nauw overleg met omwonenden een nieuw stedebouwkundig plan opgesteld. Dit plan is in juli 2014 goedgekeurd door de Gemeenste Amsterdam. Het plein is hierna opnieuw ingericht naar ontwerp van West 8. Twee gebouwen uit dit ontwerp zijn een wooncomplex met gemengd programma (Noordblok) en een hotel (Zuidblok). Deze passen in de blokkenstructuur die Berlage met zijn uitbreidingsplan voor ogen had.

Omgeving

Het Olympisch Stadion en de in 2016 verbouwde Citroëngarages, ontworpen door Jan Wils, geven het plein zijn eigen karakter. Het Noordblok slaat hier een brug tussen de klassiekere bebouwing aan de Oostzijde en de modernistische Citroëngarages aan de Westzijde van het Stadionplein. De twee kiosken die Wils ontwierp in het originele plan komen op het vernieuwde plein terug en dragen bij aan een actief gebruik van de publieke ruimte.

Noordblok

In het Noordblok bevinden zich 100 huurappartementen: 70 vrije sector huur en 30 sociale huur. Er bevinden zich twee-, drie- en vierkamerappartementen met balkon. Deze appartementen variëren in oppervlakte van 60 tot 110 m2 er. In de plint van het Noordblok is naast winkels en horecagelegenheden ook plek voor maatschappelijke voorzieningen. De kelder, bestaande uit twee verdiepingen, bevat op -1 een parkeergarage en een supermarkt. Op -2 huisvest een tweede, private, parkeergarage voor de bewoners van het complex.
Vanuit de binnentuin van het appartementencomplex is zicht op de verspringende galerijen. Deze verspringing zorgt mede voor voldoende toetreding van daglicht in de woningen en verlenen privacy aan de woningentrees. De buitenzijde van het gebouw heeft een stoere en kloeke uitstraling welke een goede samenhang heeft met de groene en warme houten uitstraling van de binnentuin. Deze is toegankelijk via de gezamenlijke entree voor sociale en vrije sector huurwoningen.