Noorderpark


 
vernieuwing Amsterdam-Noord
Amsterdam
West 8 urban design & landscape architect
Stadsdeel AmsterdamNoord
www.noorderpark.amsterdam.nl
Groen, Openbare ruimte
 

Ontmoetingsplaats Noorderpark

Het Noorderpark is een samenvoeging van het voormalige Florapark en Volewijkspark. Deze twee parken liggen aan weerszijden van het Noord-Hollandsch Kanaal. Het Volewijkspark werd in 1968 doorsneden door de zojuist geopende Nieuwe Leeuwarderweg. Zowel het Florapark (1921) als het Volewijkspark zijn in Engelse landschapsstijl aangelegd. Contrast is kenmerkend voor deze stijl. Hierbij kan gedacht worden aan licht en donker, open en begroeid, of hoog en laag. Hoewel aangelegd, wordt de nadruk gelegd op een natuurlijke aanblik van het gebied. Het idee was dat de parkbezoekers echt even het gevoel hadden weg uit de stad te zijn. In het stedebouwkundig plan is te zien dat de buurten in het gebied in de jaren dertig rond de parken heen gebouwd zijn.

Anno 2010 is er door West 8 een plan gemaakt om de twee parken om te vormen tot het Noorderpark. Er is een compleet nieuw ontwerp gemaakt, waarin vrijwel alleen de bomen en de voormalige BP-tankstations behouden blijven. De verbinding tussen de twee delen wordt sterk verbeterd, onder andere door de bouw van fietsbruggen en verlaging van de Nieuwe Leeuwarderweg. Met de aanleg van een metrohalte van de Noord/Zuidlijn zal ook de verbinding met het Amsterdamse centrum sterk verbeteren. Het nieuwe Noorderpark, dat in de komende jaren in stapjes voltooid zal worden, bestaat daarmee uit bijna 45 hectare en nadert daarmee de oppervlakte van het Vondelpark (49 hectare). Het reële parkoppervlak is echter ongeveer 30 hectare.

De parkbezoekers kunnen niet alleen voor natuur terecht in het Noorderpark. Er wordt ook gewerkt aan tal van andere voorzieningen, zoals een evenementenveld, een café-restaurant, kunstruimtes in de voormalige tankstations en het paviljoen van cultureel initiatief ‘De Noorderparkkamer’. De Noorderparkkamer streeft ernaar om een centrale ontmoetingsplek te worden. Teneinde dit te bereiken worden er allerlei projecten opgezet, variërend van ambachtsworkshops en kooksessies tot filmavonden en een popmuziekfestival voor muzikanten vanaf 10 jaar. Het houten paviljoen is ontworpen door de Zwitserse architecten Meili & Peter. (ARCAM/RS)