Noordkop Spaarndammerstraat


 
Spaarndammerdijk 1-11
Spaarndammerbuurt
Amsterdam
Marlies Rohmer, Floris Hund
Architectenbureau Marlies Rohmer
Woonstichting De Key/De Principaal, Amsterdam
Ursem Bouwgroep
Bus 21, 22, 48, stop Spaarndammerstraat, bus 48 halte Spaarndammerdijk
Architect Marlies Rohmer en opdrachtgever De Principaal ontvingen in 2007 voor dit project de Zuiderkerkprijs.
2007
Commercieel, Wonen

Woongebouw met voorzieinngen in negentiende-eeuwse straatwand

Op de kruising van de Spaarndammerdijk, de Tasmanstraat en de Spaarndammerstraat bevindt zich het project Noordkop, dat naast renovatie van bestaande panden ook een nieuw gebouw met woningen en voorzieningen omvat. Onderdeel van de opgave was om de Spaarndammerbuurt te ontsluiten, maar tegelijkertijd aansluiting te zoeken bij de aangrenzende nieuwe houthavens.

Het gevelbeeld komt qua opbouw overeen met de aangrenzende negentiende-eeuwse panden, maar het is toch eigentijds door de strakke lijnen van het ontwerp. Op de begane grond zijn een supermarkt en een coffeeshop gehuisvest. De entrees worden gescheiden door halfronde, witte betonnen bouwdelen waardoor de begane grond sterk contrasteert met de bakstenen coulissen die voor de verdiepingen zijn geplaatst. Deze coulissen werken als een geluidsscherm voor de galerijen die erachter liggen. Op de opengewerkte galerijen zijn de gevel en het hekwerk goudkleurig uitgevoerd, wat door het samenspel met de opengewerkte baksteengevel, zowel overdag als ’s nachts en zowel naar binnen als naar buiten bijzondere lichteffecten geeft.

Per woonlaag worden vijf vierkamer-woningen ontsloten. Aan de galerijzijde bevinden zich de woonkeukens. Aan de achterkant zijn de woonkamers met balkons gesitueerd. Deze bieden zicht op de gemeenschappelijke binnentuin. Hier wordt een spel gespeeld met de verschillende niveaus. De tuin ligt namelijk onderaan de Spaarndammerdijk, een half niveau lager dan de straat. Vanaf de straat kunnen ook de parkeergarage en de ateliers in de kelder van het complex worden bereikt die nog een half niveau lager liggen. Vanuit parkeergarage en ateliers is er zicht op de tuin en is de tuin met een paar traptreden naar boven te bereiken. (ARCAM/YK/FG)