Voorstelrondje Ontwerpmanifestatie Omgevingsvisie


Foto Theo Baart

Binnen de Omgevingswet stelt iedere gemeente, dus ook Amsterdam, een omgevingsvisie op. In dit plan geeft Amsterdam haar visie op de ruimtelijke ontwikkeling van de stad. Het omvat onderwerpen als groen, water, energie, economie, gezondheid, cultuur en sociale voorzieningen.

Om ideeën te verzamelen voor de Omgevingsvisie organiseert de gemeente Amsterdam een ontwerpmanifestatie, ARCAM verzorgt hierbij het publieksprogramma. Tijdens deze manifestatie in het voorjaar van 2020 werken zes ontwerpbureaus samen met de gemeente Amsterdam en een Meedenktank aan ontwerpvoorstellen voor Stad rondom het centrum, Stad aan het water en Stad aan het landschap en spoor. Aan de hand van filmpjes en voorwerpen willen we je voorstellen aan de zes ontwerpbureaus en de dertien leden van de Meedenktank.

De ideeën, plannen, filmpjes en  tekeningen zijn verkenningen om in de vingers te krijgen hoe de verstedelijkingsalternatieven er op locatie uit kunnen zien. Het zijn geen plannen die ook echt worden uitgevoerd. Wel bieden ze veel inspiratie voor het gesprek in de stad over de toekomstige inrichting ervan.

Stad rondom het centrum
Maak kennis met de twee ontwerpbureaus ECHO Urban Design en marco.broekman die elk aan één locatie binnen het scenario van Stad rondom het centrum werken.


Echo Urban Design


marco.broekman

Stad aan het water
Maak kennis met de twee ontwerpbureaus MORE + XML en BOOM landscape die elk aan één locatie binnen het scenario van Stad aan het water werken.


MORE + XML

BOOM Landscape. Foto Maarten Nauw

Landschapsarchitectenbureau BOOM Landscape met oprichters Philomene van der Vliet en Jan Maas, komen binnenkort met hun filmpje, maar je kent ze vast nog wel als de mede-initiatiefnemers van het ARCAM jaarprogramma 2019, Parlement van de Scheggen.

Stad aan het landschap en spoor
Maak kennis met de twee ontwerpbureaus PosadMaxwan en NLÉ die elk aan één locatie binnen het scenario van Stad aan het landschap en spoor werken.

PosadMaxwan: De verdichtingsopgave biedt de kans Amsterdam Zuidoost te laten ontwikkelen tot een volwaardige stad: Bijlmerstad. Bijlmerstad bouwt voort op het huidige grid van Zuidoost en gebruikt dit om levendige stedelijke straten te maken, meer ruimte te bieden voor groene landschappen en te verdichten rondom OV-knooppunten. Bijlmerstad is optimaal verbonden met de omgeving, zowel met fiets, OV als auto; zowel met het centrum van Amsterdam als met de omliggende polderlandschappen.

NLÉ: De Nieuwe Meer vormt het centrum van een gezonde, diverse en ecologisch stadsontwikkeling in Amsterdam. De komende dertig jaar verschuift het zwaartepunt van stadsuitbreiding naar het zuiden van de stad, strategisch midden in de economische zone tussen Schiphol en de Bijlmer en het centrum. Door de bestaande kenmerken van de omgeving Nieuwe Meer – het water, infrastructuur en divers programma – te benutten, ontstaat er een levendig stuk stad voor Amsterdam in 2050.

Even voorstellen: de Meedenktank
De Meedenktank is er voor reflectie en perspectieven van buitenaf op de ontwerpvoorstellen. Elk van de dertien leden van de Meedenktank heeft een voorwerp ingebracht dat symboliseert waar volgens haar of hem de stad voor moet staan. Binnenkort hoor je meer over hun beweegredenen. 

 

 


Gerelateerd

Tentoonstelling OBA | Thuis in de stad, Amsterdam 2050 in beeld

01 okt 2020 - 12 nov 2020 : Agenda : Nieuws : Tentoonstelling

Bekijk de ontwerpen voor de toekomst van Amsterdam, inspirerend en soms confronterend.

In gesprek met de stad over de toekomst van Amsterdam

Nieuws

Hoe blijft de stad leefbaar? Waar vinden we ruimte voor nieuwe woningen en parken? En hoe bereiden we de...

Livecast | Het Amsterdam van de toekomst in zes plannen

03 jul 2020 : Archief : Nieuws

Presentatie van en reflectie op zes plannen die inspiratie bieden voor de toekomstige inrichting van Amsterdam.

Wat voor stad willen we zijn in 2050?

Nieuws

Wat voor stad willen we zijn in 2050? Hoe blijft onze stad leefbaar? Waar vinden we ruimte voor nieuwe...

Gezocht: twee Amsterdammers voor ‘Meedenktank Omgevingsvisie Amsterdam’

Nieuws

Wil jij meedenken over toekomstscenario's voor het Amsterdam van 2050?