Ons’ Lieve Heer op Solder


 
Oudezijds Voorburgwal 38
Gebied 1011
Felix Claus Dick van Wageningen Architecten.
Frederik Franken restauratie
Stichting Ons' Lieve Heer op Solder
2015
Cultuur, Religie
 

Het vernieuwde Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is gerestaureerd onder leiding van Frederik Franken en uitgebreid met nieuwbouw naar ontwerp van Felix Claus Dick van Wageningen Architecten.

Historisch huis
De restauratie en uitbreiding van het museum heeft in totaal zes jaar in beslag genomen. Het historische huis aan de Oudezijds Voorburgwal is teruggebracht tot zijn kern: een 17e-eeuws huis waar mensen woonden, werkten en hun geloof beleden, zo stelt het museum.

De restauratie betrof onder meer de zolderkerk, de woonvertrekken, twee keukens en meerdere bedstedes. De ruimtes zijn tevens opnieuw ingericht.

Nieuw entreegebouw
Het nieuwe entreegebouw is ontworpen door Felix Claus Dick van Wageningen Architecten. Het pand ligt aan de overzijde van de Heintje Hoekssteeg; een ondergrondse passage verbindt beide panden met elkaar. Bij de bouw van het nieuwe entreegebouw is gebruik gemaakt van oude bakstenen, afkomstig van het 19e-eeuwse pand dat hier stond.

Met de oplevering van het entreegebouw heeft het museum zijn vloeroppervlak verdubbeld. In het nieuwe gebouw zijn alle publieksfuncties ondergebracht, zoals de toiletten, garderobe, café, winkel en educatieruimte.

Extra expositieruimte
De uitbreiding heeft ook extra tentoonstellingsruimte opgeleverd. De ondergrondse passage is ingericht als zogenoemde ‘Proloogruimte’. In deze ruime, lichte omgeving is een introductieprogramma te zien over Amsterdam in de Gouden Eeuw en het ontstaan van Ons’ Lieve Heer op Solder.

In het historische gebouw de zogenoemde Momkamer (‘Mom’ is een soort bier) gereconstrueerd. Hier worden onder meer honderden objecten uit de periode 1700-1775, tijdens graafwerkzaamheden ontdekt in een oude beerput, getoond. Een verdiept souterrain, de Epiloogruimte, biedt plek aan bijzondere objecten uit de collectie.

Zolderkerk
Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is opgericht in 1888 en een van de oudste musea van Amsterdam. Het 17de-eeuwse grachtenpand herbergt een woonhuis en een kerk. Deze kerk ‘op zolder’ ontstond in de tijd na de Reformatie, toen rooms-katholieke gelovigen geen openbare kerkdiensten mochten houden.

A.A.P. 2016
De nieuwbouw van Ons’ Lieve Heer op Solder is genomineerd voor de Amsterdamse Architectuurprijs (A.A.P.) 2016. De tentoonstelling van alle tien de genomineerde projecten is te zien in Architectuurcentrum Amsterdam t/m het voorjaar van 2017.


Gerelateerd

Tugelawegblokken

Wonen

De Tugelawegblokken zijn een ensemble van vijf woonblokken, een ontwerp uit 1915 van architect Leliman. M3H Architecten ontwierp de...

Aftermovie Architectenbal

Nieuws

Op vrijdag 13 mei vond het Architectenbal plaats in W Hotel Amsterdam, met als hoogtepunt de uitreiking van de...

NOORDERPARKBAD unanieme winnaar A.A.P. 2016

Nieuws

Noorderpakbad, de Architekten Cie., Branimir Medic & Pero Puljiz, 2015. Fotograaf: Luuk Kramer. Vakjury: “Duurzaam Noorderparkbad precies waar Noord...

Trailer A.A.P. 2016 nominaties

Nieuws

De trailer met de tien genomineerden voor de A.A.P. 2016 is live! Een dromerige film leidt je langs de plekken...

Expositie A.A.P. 2016

21 apr 2016 - 26 mrt 2017 : Archief

De tien projecten die zijn genomineerd voor de Amsterdamse Architectuur Prijs 2016 zijn vanaf nu te zien bij Architectuurcentrum Amsterdam....

Nominaties Amsterdamse Architectuur Prijs 2016

Nieuws

De genomineerden voor de Amsterdamse Architectuur Prijs 2016 zijn bekend! Tien Amsterdamse gebouwen dingen mee naar de A.A.P. 2016...

Architectenbal + Uitreiking A.A.P. 2016

13 mei 2016 - 13 mei 2016 : Archief : Nieuws

Het Architectenbal belooft dit jaar opnieuw een feest te worden. Kom vrijdag 13 mei dansen middenin het reeds voltooide...

Gezocht: Amsterdammers voor publieksjury A.A.P. 2016

Nieuws

Jaarlijks reikt Architectuurcentrum Amsterdam gouden medailles uit aan de architect en opdrachtgever van het beste nieuwe gebouw van het...