Wat voor stad willen we zijn in 2050?


Foto Theo Baart

Wat voor stad willen we zijn in 2050? Hoe blijft onze stad leefbaar? Waar vinden we ruimte voor nieuwe woningen en parken? En hoe bereiden we ons voor op de uitdagingen van de toekomst? Dit zijn vragen die we met elkaar in de Omgevingsvisie voor Amsterdam in 2050 beantwoorden.

Ontwerpmanifestatie
Om ideeën te verzamelen voor de ontwikkeling van de stad organiseert de gemeente Amsterdam een ontwerpmanifestatie met zes ontwerpteams en een Meedenktank van Amsterdammers. ARCAM verzorgt het publieksprogramma. De teams bekijken Amsterdam vanuit drie verstedelijkingsalternatieven die zo kenmerkend zijn voor Amsterdam. Per scenario zijn er twee locaties waar een ontwerpbureau samen met de Gemeente Amsterdam aan werkt.

De ideeën, plannen, filmpjes en  tekeningen zijn verkenningen om in de vingers te krijgen hoe de verstedelijkingsalternatieven er op locatie uit kunnen zien. Het zijn geen plannen die ook echt worden uitgevoerd. Wel bieden ze veel inspiratie voor het gesprek in de stad over de toekomstige inrichting ervan.

Stad rondom het centrum
Hoe kunnen de lange straten in de stad de verschillende delen van Amsterdam met elkaar verbinden tot een geheel? En hoe zien deze lange doorgaande straten er uit? Welke functies (zoals wonen en werken) vind je hier terug en hoe is de straat ingedeeld (veel ruimte voor auto’s of juist veel groen)?
>> Ontwerpteams:
ECHO urban design en marco.broekman en vanuit de gemeente Amsterdam: Esther Reith, Ellen Monchen en Doske van der Wilk.

 

Foto Theo Baart

Stad aan het water
Hoe worden de IJ-oevers meer dan een verzameling stoere buurten met een hoge dichtheid? Hoe zijn ze over of onder het water verbonden met de rest van de stad? Wat is de relatie met de achterliggende buurten? En wat zie je in de buurt terug van het omliggende landschap?
>> Ontwerpteams: MORE + XML en BOOM landscape en vanuit de gemeente Amsterdam: Mirjana Milanovic, Clemens Nuijens en Anne Meijer.

Foto Theo Baart

Stad aan het landschap en spoor
Op welke manier kunnen de (woon)gebieden aan het groen gebruik maken van het omliggende landschap? Op welke manier vormt de infrastructuur geen barrière meer? Wat is de relatie met de naastgelegen (woon)gebieden? En hoe worden de nieuwe stations onderdeel van de stad?
>> Ontwerpteams:
PosadMaxwan en NLÉ en vanuit de gemeente Amsterdam: Paul van Hoek, Stephan Sliepenbeek en Jasper Bras.

In april en mei 2020 vinden er sessies plaats waarin de ontwerpteams in gesprek gaan met de leden van de Meedenktank: Simon van Dommelen, Lourens Burgers, Paul Kist, Sumadi Bambang Oetomo, Rik Rolleman, Coen-Martijn Hofland, Leila Badaou, Sanne Meeder, Antoin Deul, Richard Azijnman, Co Vrouwe, Harco Groen en Jantien de Laaf.
Vanwege het Coronavirus zijn dit online sessies en worden de uitkomsten na afloop gedeeld in een verslag. Houd www.arcam.nl/programma/omgevingsvisie/ in de gaten voor updates!

Maak kennis met de ontwerpbureaus en ook met de Meedenktank. We stellen je aan ze voor door middel van bijzondere voorwerpen >


Gerelateerd

Tentoonstelling OBA | Thuis in de stad, Amsterdam 2050 in beeld

01 okt 2020 - 03 jan 2021 : Agenda : Nieuws : Tentoonstelling

Bekijk de ontwerpen voor de toekomst van Amsterdam, inspirerend en soms confronterend.

In gesprek met de stad over de toekomst van Amsterdam

Nieuws

Hoe blijft de stad leefbaar? Waar vinden we ruimte voor nieuwe woningen en parken? En hoe bereiden we de...

Livecast | Het Amsterdam van de toekomst in zes plannen

03 jul 2020 : Archief : Nieuws

Presentatie van en reflectie op zes plannen die inspiratie bieden voor de toekomstige inrichting van Amsterdam.

Voorstelrondje Ontwerpmanifestatie Omgevingsvisie

Nieuws

Maak kennis met de ontwerpteams en de Meedenktank aan de hand van filmpjes en voorwerpen.

Gezocht: twee Amsterdammers voor ‘Meedenktank Omgevingsvisie Amsterdam’

Nieuws

Wil jij meedenken over toekomstscenario's voor het Amsterdam van 2050?