Oosterpark


 
's Gravesandestraat, Linnaeusstraat, Mauritskade, Oosterpark
Amsterdam
Leonard A. Springer
Gemeente Amsterdam
Tram 3-6-7-9-10-14; bus 37-59-120-126-136
Ons Amsterdam, mei 1993, p.24-25; Vakgroep Landschapsarchitectuur LH Wageningen, Leonard A. Springer, Beschrijving en Documentatie van zijn beroepspraktijk, Wageningen 1982.
1894
Groen, Leisure, Openbare ruimte
 

Stadspark in Amsterdam-Oost

Het Oosterpark, het centrum van het stadsdeel Oost, wordt aan de noordzijde begrensd door de bebouwing langs de Mauritskade, aan de west- en zuidzijde door de Oosterparkbuurt, en aan de oostzijde door de Dapperbuurt. De landschapsarchitect L.A. Springer won de in 1890 uitgeschreven prijsvraag om het toentertijd slechts uit een klein wandel- en speelgebied gelegen park aan de Linnaeusstraat uit te breiden tot een groter en aanzienlijker park. Al in het uitbreidingsplan van Kalff uit 1876 was op de plaats van de op te heffen Oosterbegraafplaats een wandelpark voorzien.

In 1894 werd het park geopend. Evenals het Vondelpark is het Oosterpark aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Het romantische karakter, met vijvers, beplantingen en grillige paden, is in de loop van de eeuwen danig veranderd. Met name aan de kant van de Mauritskade is sinds de oplevering voortdurend groen geofferd. Het Koninklijk Instituut voor de Tropen werd in het park gebouwd. Na een grondige renovatie op het laatst van de 20e eeuw heeft het park een meer open karakter gekregen. De houten brug over de vijver werd in 1929 ontworpen door P.L. Kramer. De kunstwerken in het park verwijzen vaak naar boeken; een voorbeeld daarvan is de beeldengroep ‘Hommage aan Nescio/Titaantjes van Hans Baayens. Het stadsdeel Oost/Watersgraafmeer geeft prioriteit aan het bestrijden van de wateroverlast in het park. Door inheemse onderbeplanting, struiken en bodembedekkers wil het stadsdeel het park een natuurlijker karakter geven. (ARCAM/OD)