Openluchtschool


 
Cliostraat 40
Amsterdam
J. Duiker
Bestuur van (neutrale) bijzondere school
Tram 5 en 24, haltes Stadionweg/Beethovenstraat
P. Groenendijk, P. Vollaard, Gids voor moderne architectuur in Amsterdam/Guide to modern architecture in Amsterdam, Rotterdam 1996; Guus Kemme (red.), Amsterdam Architecture - A guide, Amsterdam 1996.
1930
Onderwijs
 

Modernistisch schoolgebouw op binnenterrein

De openluchtschool aan de Cliostraat maakt deel uit van een reeks openluchtscholen, die meestal in de vrije natuur waren gesitueerd en bedoeld waren voor zieke kinderen. Duiker ontwierp de ‘Eerste Openluchtschool voor het Gezonde Kind’ voor een locatie op het binnenterrein van een geprojecteerd bouwblok in Amsterdam-Zuid. Om tegemoet te komen aan de hygiënische eisen van optimale licht- en luchttoetreding minimaliseerde Duiker de constructie, een werkwijze die kenmerkend is voor het Nieuwe Bouwen. Hij koos voor een betonskelet en dunne stalen kozijnen met veel glas.

De school, bestaande uit een hoofdgebouw met zeven klassen (twee per verdieping en één op de begane grond), een gymnastieklokaal en in de zuidwand een laag poortgebouw dat waarschijnlijk uit 1932 dateert, onderging in de loop der jaren een aantal aanpassingen, waarbij het oorspronkelijke ‘luchtige’ karakter werd aangetast. Tussen 1937 en 1939 werd de begane grond, naar een ontwerp van architectenbureau J. & P. Cuypers, uitgebreid met een handenarbeidlokaal en op entresolniveau een uitbouw van de directiekamer.

A. Komter verbouwde het hoofdgebouw in 1955 en het poortgebouw werd in 1986 door architect J.M. Peeters ingrijpend gewijzigd, waarbij de directeurswoning veranderde in een ruimte voor kleuters en nieuw glazen trappenhuis werd toegevoegd aan de zijde van het binnenterrein. In de jaren 1993 en 1994 is door een restauratie de oorspronkelijk rankheid deels teruggebracht en bovendien werd de oorspronkelijke kleurstelling (wit, zwart en het zogenaamde ‘Duikerblauw’) hersteld. (ARCAM/OD)