Pakhuis Afrika


 
Oostelijke Handelskade 17
Oostelijk Havengebied
Amsterdam
W. van Lookeren Campagne en E. Confeld von Felbert (renovatie: VillaNova, 2006)
N.V. Handelskade
tram 26, halte Kattenburgerstraat
www.bmz.amsterdam.nl
1885
Bedrijven, Kantoren

Pakhuis met paddestoelvloeren

Pakhuis Afrika werd tussen 1883 en 1885 gebouwd als onderdeel van een complex van drie pakhuizen (Europa, Azië en Afrika). De drie pakhuizen waren de eerste in Amsterdam die aan diep water lagen zodat de goederen direct konden worden overgeslagen.

In 1913 verwoestte een brand het pakhuis, dat vervolgens werd herbouwd naar ontwerp van architect A.J. Joling. Deze architect voorzag het pakhuis van een constructie van gewapend beton. De wapening van het beton bleek echter te dicht aan de oppervlakte van de gevel te liggen en ging roesten. Om deze reden moest de gevel in de jaren dertig worden vernieuwd waarbij deze werd ingevuld met metselwerk.

Pakhuis Afrika is uitgeroepen tot monument aangezien het één van de eerste gebouwen in Nederland is waarin betonnen paddestoelvloeren zijn toegepast. Hierdoor is het pand van grote historische waarde. Na een renovatie onder leiding van VillaNova architecten, opgeleverd in 2006, is het gebouw in gebruik genomen als kantoor. In 2006 werd ook het woongebouw Afrika opgeleverd, naar ontwerp van architect Kees Christiaanse. Het is tegen en deels over het oude pakhuis heen gebouwd. (ARCAM/TJ)