Paleis van Justitie


 
IJdok 20
Westerdokseiland
Amsterdam
Felix Claus
Claus en Kaan Architecten
ASR Vastgoedontwikkeling, Rijksgebouwendienst
J.P. van Eesteren
Bus 48, stop Westerdoksdijk
Dit gebouw was genomineerd voor de Gouden A.A.P. 2013.
2012-12-01
Kantoren, Voorziening
 

Paleis aan ’t IJ

Het nieuwe Paleis van Justitie is met zijn twee gebouwen slechts een onderdeel van het uit vijf gebouwen bestaande IJdock, waarvoor Dick van Gameren en Bjarne Mastenbroek het masterplan maakten. Een driehonderd kamers tellend hotel, een kantoorgebouw, waarin onder andere de waterpolitie zijn intrek heeft genomen en een appartementencomplex met 59 luxueuze appartementen zijn de andere gebouwen. Bovendien komt er tussen het IJdock en de Westerdoksdijk een jachthaven te liggen.

Het IJdock is het sluitstuk van de al twintig jaar durende herontwikkeling van de zuidelijke IJ-oevers. Stedenbouwkundig gezien zou het als de tegenhanger van het Muziekgebouw aan het IJ gezien kunnen worden. Door middel van zichtlijnen zijn deze twee projecten met elkaar verbonden. Er is bij het ontwerp van het IJdock ook met andere zichtlijnen gespeeld. Zo kan men vanaf het Bickerseiland tussen de bouwvolumes van het Westerdok en het IJdock door, de Shell-toren in Amsterdam-Noord zien. Echter, het meest opvallend is de grote v-vormige uitsnede die uit het hele project gesneden is. Deze zogenaamde Keizersgrachtsnede ligt precies in het verlengde van de Keizersgracht en legt hiermee een verbinding met de oude grachtengordel.

Het juridische complex bestaat uit twee delen, een gedeelte met de kantoren voor het Openbaar Ministerie en een gedeelte waarin het gerechtshof en de zittingszalen gevestigd zijn. Beide delen zijn middels een loopbrug met elkaar verbonden. Hoewel het complex, met zijn verschillende tinten wit, vanaf de kade kolossaal en voornaam oogt, maakt het vanaf het straatje genaamd IJdok (zonder c) dat over de lengte van het eiland loopt, een veel rankere, verticale indruk. Bovendien lijkt het met zijn vele kleine raampjes te verwijzen naar de vele cruiseschepen die er in het hoogseizoen pal langs varen. Hiermee wordt het verband met het IJ extra benadrukt. (ARCAM/RJ)


Verwant

Tugelawegblokken

Aftermovie Architectenbal

Op vrijdag 13 mei vond het Architectenbal plaats in W Hotel Amsterdam, met als hoogtepunt de uitreiking van de...

NOORDERPARKBAD unanieme winnaar A.A.P. 2016

Noorderpakbad, de Architekten Cie., Branimir Medic & Pero Puljiz, 2015. Fotograaf: Luuk Kramer. Vakjury: “Duurzaam Noorderparkbad precies waar Noord...

Tandwielenfabriek

Publieksjury A’damse Architectuur Prijs 2015

Dit jaar heeft Gouden A.A.P. 2015 ook een publieksjury.

OPROEP: Amsterdamse projecten 2014

Mail aan Arcam info over Amsterdamse bouwprojecten uit 2014!

IKC Zeeburgereiland

Studioninedots

Rijksmuseum wint A.A.P. 2014

Gouden medailles voor Cruz y Ortiz arquitectos, Rijksgebouwendienst en Rijksmuseum.

Villa K01

Studioninedots

GAK De Studio

Ben Merkelbach (1963)

Kindercampus De Jordaan

Micha de Haas

Decoratelier Nationale Opera & Ballet

Brede School Het Meervoud

Marlies Rohmer

Nieuw Waterlandplein

Atelier PRO, Architecten.Cie, Hans van Heeswijk

Kraaipan

Arjen Hoogeveen

Metrostation Kraaiennest

2012